Hlavní obsah

Úvěr pro Motol projedná Sněmovna možná až v létě

PRAHA

Úvěr, který by si stát vzal kvůli přestavbě dětské části Fakultní nemocnice Motol, je zatím v nedohlednu. Sněmovna se měla poslaneckým návrhem zákona o úvěru sice zabývat už v dubnu, jeden ze spoluautorů předlohy, Josef Janeček (KDU-ČSL), ale nyní odhaduje, že jednat by se o tom mohlo zřejmě až v létě.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Ředitel ústavu Miloslav Ludvík ale doufá, že poslanci začnou zákon projednávat již na květnové schůzi. Pokud by byl dětský pavilón uzavřen, musel by pak stát platit 200 miliónů korun ročně za to, aby dětem zajistil potřebnou léčbu v zahraničí, uvedl Ludvík. Vyplývá to podle něj z materiálu, který si nechala nemocnice zpracovat.

Janeček včera řekl, že nyní se "probírají různé argumenty a okolnosti". Chtěl by, aby ministerstvo zdravotnictví předložilo alespoň koncepci rozvoje pražského zdravotnictví, dotace pro Motol by pak podle něj mohla do takového plánu rozvoje zapadat.

Dětské oddělení v Motole je unikátní

Samotný úvěr pro jednu konkrétní nemocnici může podle něj vyvolat u jiných ústavů pocit, že kdo není v Praze, na státní peníze nedosáhne. Motolští ale upozorňují na unikátní postavení tohoto největšího zdravotnického zařízení pro děti.

"Ať se stane cokoli, konečnou stanicí v případě určení diagnózy, provádění terapie nebo transplantace je Motol," uvedl již dříve přednosta Dětské onkologické kliniky II. lékařské fakulty Josef Koutecký.

Počet hospitalizovaných v rámci celé nemocnice v roce 2001 přesáhl 64 000 pacientů, z toho bylo téměř 20 000 dětských pacientů. O úvěru pro Motol se ve Sněmovně debatovalo už předloni a loni. Pod současným návrhem jsou podepsáni poslanci ČSSD, ODS, KDU-ČSL a US-DEU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám