Hlavní obsah

Ústupek v obchodní válce. Čína začala znovu kupovat sóju z USA

Novinky, tov

Čína začala znovu dovážet sójové boby ze Spojených států amerických, poprvé od července, kdy mezi zeměmi vypukla obchodní válka. Informoval o tom server BBC. Pro USA je to dobrá zpráva, sója je klíčová zemědělská plodina v rámci exportu do Číny.

Foto: Daniel Acker, Reuters

Sójové boby v americkém Illinois

Článek

Čína je největším světovým dovozcem sójových bobů. Nejvíc jich nakupuje v Brazílii, ale USA byly tradičně dalším velkým dodavatelem kvůli sezónnosti. Propad čínského odbytu bolestivě pocítili američtí farmáři, píše BBC. Sóji je na domácím trhu nadbytek a to tlačí ceny dolů.

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se začátkem měsíce dohodli na příměří v obchodní válce a nezavádění nových cel po novém roce. Podle amerických zdrojů také Čína sníží cla na dovoz amerických aut. [celá zpráva]

Snížení napětí podle analytiků pomohlo k tomu, že Čína ve čtvrtek nakoupila 1,13 milionu tun sójových bobů z USA. Zatímco někteří se nad tímto krokem radují, další upozorňují, že to je stále málo.

„Milion nebo milion a půl tuny je skvělé, je to velký krok,“ řekl náměstek amerického ministra zemědělství Steve Censky. „Potřebujeme ale mnohem víc, když uvážíme, že v běžném roce do Číny prodáme 30 až 35 milionů tun,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám