Hlavní obsah

Ústavní soud rozhodne o regulaci nájmů

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Úterý může ovlivnit život statisíců rodin žijících v bytech s regulovaným nájemným. Ústavní soud v Brně bude rozhodovat o tom, zda bude zrušena celá jedna část občanského zákoníku. Ta nyní výlučně upravuje nájem bytu a tedy i veškeré vztahy mezi nájemníky a majiteli.

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Článek

Podnět k tomu nedali tentokrát majitelé domů, ale odvolací senát městského soudu v Praze. Zrušení více než třiceti paragrafů zákoníku by znamenalo, že by majitel mohl požadovat libovolné nájemné, že by bylo možné dát i nájemníkovi s nájmem na dobu neurčitou výpověď s tříměsíční výpovědní lhůtou, bez přivolení soudu k výpovědi a bez nutnosti přidělení náhradního bytu.

Byly by dále zrušeny přechody nájmů na blízké osoby, ustanovení pojednávající o společném nájmu bytu několika osobami, včetně manželů, o přechodu nájmu po rozvodu atd. Vztahy mezi nájemníky a majiteli by se řídily pouze obecnými ustanoveními občanského zákoníku o nájmech všeho druhu.

"Kdyby Ústavní soud takovému podnětu vyhověl, byl by to naprosto katastrofální zásah do právního řádu a mělo by to zcela destrukční vliv na postavení nájemníků," řekl v úterý Právu poslanec ČSSD a předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček. Podle jeho slov si ale lze jen těžko představit takové rozhodnutí. "Bylo by proti jakémukoli chápání, aby Ústavní soud prohlásil za protiústavní část zákona, který u nás platí již 15 let," uvedl Křeček. Podle něho je rozumnější vyčkat na nový občanský zákoník, který je již na spadnutí.

Majitelé doufají v úspěch

Majitelé domů naopak shlížejí k Ústavnímu soudu s nadějí. "Úprava nájmu bytu v občanském zákoníku je relikt socialistického práva," řekl Právu místopředseda Občanského sdružení majitelů domů a bytů (OSMD) Libor Dellin. Podle jeho slov vlastníci domů nemohou kvůli ní jednostranně zvyšovat nájemné a i výpověď nájemníkovi mohou dát jen z důvodů uvedených v zákoně.

"Když majitel domu chce, aby jeho děti bydlely společně s ním, musí nájemníkovi koupit rovnocenný náhradní byt," uvedl Dellin. Podle místopředsedy OSMD by zrušení části občanského zákoníku nepřineslo žádnou katastrofu. "Nic světoborného by se nestalo. Vše by se dostalo do normálních smluvních vztahů. Buď by se nájemníci museli dohodnout na odpovídající výši nájemného, nebo by si museli najít jiné, pro ně lépe vyhovující bydlení. Ale nemůžeme je vystěhovat na ulici nebo pod most," uvedl Dellin.

Ústavní soud již na na konci roku 2002 zrušil vyhlášku Ministerstva financí o nájemném a od této doby je u nás de facto zmrazené nájemné. Zcela nový zákon o nájemném však již projednaly dolní i horní komora a poslanci se na schůzi, která začne dnes budou zabývat pozměňovacími návrhy Senátu. Je reálné, že zákon bude schválen. Počítá s růstem nájemného čtyři roky po sobě v průměru asi o 14 procent a změnami občanského zákoníku ve prospěch majitelů domů.

Části majitelů domů se však nový zákon o nájemném nelíbí a již dříve podali stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva do Štrasburku. Chtějí i náhradu škody od českého státu za dobu regulace nájemného.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovna schválila růst nájemného

Lidem bydlícím v domech s regulovanými nájmy pomalu končí časy, kdy platili výrazně nižší nájem, než většina lidí, kteří platí za bydlení tržní částky....

Senátoři vrátili poslancům deregulaci nájmů

Senátoři ve středu vrátili poslancům zákon o deregulaci nájemného. Souhlasí s růstem nájemného, ale nelíbí se jim od roku 2011 regulace i v bytech, kde nyní...

Výběr článků

Načítám