Hlavní obsah

Úspěšnost výběru mýta je 98,5 procenta

– PRAHA
Právo, jn

Úspěšnost výběru mýta, které musejí v Česku od letošního 1. ledna platit těžké kamióny a autobusy, dosáhla v únoru 98,5 procenta. Jen minimu vozidel se tedy daří této povinnosti vyhnout. Prokázalo to šetření nezávislého auditora - firmy Logica CMG.

Článek

"Tuto předběžnou informaci jsme skutečně od auditora dostali. Efektivnost výběru 98,5 procenta je mimořádně příznivý výsledek," řekl ve čtvrtek Právu ředitel programu mýtných systémů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Václav Nestrašil.

Potvrzují se tak údaje, které už dříve avizoval Kapsch, že se úspěšnost výběru pohybuje kolem 99 procent.

Je to povzbuzující, oceňuje ministerstvo

ŘSD, které je provozovatelem mýtného, se teď bude auditora dotazovat, z jakých měření a výpočtů vycházel. Oficiální zprávu o efektivnosti výběru pak předá ministerstvu dopravy (MD). Jde o důležitý údaj, protože při úspěšnosti nad 95 procent má společnost Kapsch, jež systém vybudovala, v prvních třech měsících po startu mýtného nárok na peníze vybrané nad tuto hranici.

Na otázku Práva, jestli Logica CMG prověřovala efektivnost výběru i za leden, odpověděl Nestrašil: "Šetřila to a dospěla ke stejnému výsledku jako za únor. Rozsah údajů ale nebyl dostatečně reprezentativní."

Do 18. března se na mýtném v ČR vybralo už přes 1,1 miliardy korun. "Je to povzbuzující výsledek," komentoval tak časné překročení miliardové hranice náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. Pokud se totiž dosavadní trend udrží, vynese mýto za celý letošní rok nejméně 5,5 miliardy korun.

S vyplacením peněz společnosti Kapsch za překročení 95procentní hranice však ministerstvo dopravy otálí. "Chceme ještě dořešit problém s vozidly o hmotnosti pod 12 tun, která systém registruje, ačkoliv by mýtné neměly platit," řekl Právu mluvčí MD Karel Hanzelka.

Na pokutách řidiči zaplatili 7,8 miliónu

Pro první etapu mýtného byl v ČR použit mikrovlnný systém. Vozidla se musela vybavit palubní jednotkou premid, jež komunikuje s mýtným systémem. Mýto je účtováno v okamžiku průjezdu vozidla pod mýtnou branou, jichž Kapsch postavil na 950 kilometrech dálnic a rychlostních silnic 172.

Kapsch vydal českým a zahraničním dopravcům už celkem 154 639 palubních jednotek a stejné množství kamiónů a autobusů se zaregistrovalo do systému. Zda jsou skutečně vybaveny palubní jednotkou a řádně platí mýtné, kontroluje přímo na dálnicích a rychlostních silnicích 25 speciálních aut Celní správy ČR.

"Mobilní hlídky celníků dosud řešily 5766 případů porušení předpisů a řidičům uložily blokové pokuty v celkové výši 7,853 miliónu korun," informoval mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám