Hlavní obsah

USA hlásí propad akcií, klesly kvůli možnému odkladu dohody USA a Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Americké akcie v úterý oslabily vlivem výroku amerického prezidenta Donalda Trumpa, že obchodní dohoda s Čínou by mohla být uzavřena až po prezidentských volbách v USA. Ty se mají konat v listopadu příštího roku.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 1,01 procenta a obchodování zakončil na 27.502,81 bodu. Širší index S 500 klesl o 0,66 procenta na 3093,20 bodu a technologický index Nasdaq Composite se snížil o 0,55 procenta na 8520,64 bodu.

"Nemám žádný konečný termín," řekl k obchodní dohodě USA a Číny Trump v Londýně, kam přicestoval na summit NATO. "Domnívám se, že z některých hledisek je lepší počkat na dobu po volbách," dodal.

Trump obviněn: Zneužil pravomoci a vymáhal si pomoc Ukrajiny před volbami

Amerika

Dopady Trumpových slov později ještě podtrhl americký ministr obchodu Wilbur Ross, když řekl, že počkat s podpisem dohody na čas po amerických volbách vezme Pekingu jednu vyjednávací páku.

Obchodní válka trvá už rok

Spojené státy a Čína spolu od loňského roku vedou obchodní válku, ve které na sebe vzájemně uvalují cla. Zároveň se snaží dosáhnout dohody, která by jejich obchodní spory vyřešila.

Spojené státy chystají odvetu za francouzskou digitální daň

Internet a PC

Na devizovém trhu v úterý ze stejného důvodu klesl dolar. Oslaboval zejména vůči japonskému jenu a švýcarskému franku, které jsou považovány za bezpečné měny v dobách nejistoty. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 22:00 SEČ ztrácel 0,1 procenta na 97,72 bodu.

Dolar k japonskému jenu ve stejnou dobu odepisoval 0,3 procenta na 108,64 JPY a k švýcarskému franku klesal o 0,4 procenta na 0,9873 USD. Euro si vůči dolaru připisovalo setiny procenta na 1,108 USD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám