Hlavní obsah

USA chtějí pomoci zadluženým majitelům domů

Novinky, CNN,
NEW YORK

Americká administrativa v úterý zveřejní další plán na řešení hypotéční krize. Tentokrát se má zaměřit na dvě největší americké zajišťovny hypoték, státem spravované Freddie Mac a Fannie Mae. V rámci plánu se také pomůže zadluženým majitelům domů, tedy každému Američanovi, jehož splátky jsou vyšší než 38 procent z příjmu.

Foto: Jason Reed, Reuters

Fannie Mae ohlasila ztrátu 29 miliard

Článek

Pomoc bude poskytnuta i těm, kteří čelí zabavení domu. Fannie Mae a Freddie Mac jim umožní snížení splátek. Zatím však nebylo zveřejněno, jak stát zabezpečí obě tyto instituce, které jsou ve značných problémech kvůli hypotéční krizi.

Fannie Mae oznámila v pondělí, že ve třetím čtvrtletí utrpěla ztrátu 29 miliard dolarů. Obě instituce se starají o půjčky za pět biliónů dolarů. Vláda je plně převzala pod kontrolu v září.

Zatímco další banky, které ale mají objem hypoték mnohem menší, už změnily podmínky poskytování hypoték, v případě Freddie Mac a Fannie Mae to zatím administrativa George Bushe neudělala přes naléhání členů Kongresu, aby takto zabránila dalším exekucím domů.

Ani nový plán ale nepomůže všem ohroženým. Letos přišlo nebo přijde o dům 1,6 miliónu Američanů a v příštím roce jich bude 1,9 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám