Hlavní obsah

USA chtějí podpořit ekonomiku dalšími 800 miliardami dolarů

WASHINGTON
Aktualizováno

Centrální banka Spojených států (FED) chce vynaložit dalších 800 miliard dolarů na podporu a stabilizaci své ekonomiky. V úterý o tom informovala BBC. Již před několika měsíci byla schválena pomoc ve výši 600 miliard dolarů.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Šéf amerických federálních rezerv Ben Bernanke

Článek

Americký ministr financí Henry Paulson řekl, že další navrhované peníze budou zaměřeny tak, aby se lidé snadněji dostali k půjčkám. FED uvedl, že z 800 miliard dolarů (téměř 15,5 biliónu korun) bude 600 miliard vynaloženo na odkup dluhů spojený s hypotékami.

Zbylých 200 miliard dolarů půjde na odkup spotřebitelských dluhových cenných papírů.

Fed sdělil, že od hypotečních agentur Fannie Mae a Freddie Mac odkoupí v přímých obligacích až 100 miliard dolarů. Papíry bude odkupovat i od bank, které poskytují úvěry na bydlení. Zbylých 500 miliard dolarů Fed vykoupí ve formě hypotečních zástavních listů, což jsou cenné papíry, které v sobě zahrnují více hypotečních úvěrů a prodávají se investorům.

Centrální banka v současné době navíc zavádí nový program, který má pomoci rychleji odblokovat trh v části spotřebitelských úvěrů. To jsou například dluhy na kreditních kartách, půjčky na nákup automobilů anebo na studia. Výdaje spotřebitelů se na růstu ekonomiky podílejí asi ze dvou třetin, proto chce Fed tuto část trhu podpořit úvěrovým programem asi za 200 miliard dolarů.

"To jsou všechno určitě velmi příznivé zprávy. Vzhledem k těžkostem, s nimiž se hypoteční agentury při prodeji cenných papírů setkávaly, pro ně bylo těžké kupovat hypotéky," řekl Todd Abraham ze společnosti Federated Investors. Fed podle něj nyní postupuje efektivněji, než kdyby spoléhal na agentury Fannie Mae a Freddie Mac.

Dolar oslabil

Kurz dolaru na oznámení nových podpůrných opatření zareagoval poklesem vůči euru. Vzdal se tak zisků, které nabíral během dne a spadl na 1,2858 z předchozích 1,2810 USD, kde byl před oznámením. Přestože o většinu zisků přišel, i tak byl proti pondělí vyšší asi o 0,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám