Hlavní obsah

Úroky u hypoték se dostaly na rekordní minimum

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průměrná úroková sazba u hypoték se v prosinci dostala na 3,56 procenta. Dosáhla tak nejnižší hodnoty od roku 2003, tedy od začátku ukazatele Fincentrum Hypoindex, který sleduje průměrnou úrokovou sazbu bez ohledu na fixace.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Největší pokles zaznamenaly úrokové sazby u jednoletých fixací. V průměru dosáhla tato úroková fixace výše 4,14 procenta v porovnání s listopadovými 4,38 procenta. Nejvíc je mezi lidmi kvůli nízkým úrokovým sazbám oblíbená pětiletá fixace. U ní klesla sazba na prosincových 3,5 procenta.

„Sazby dosáhly rekordní úrovně i přesto, že některé banky v prosinci již mírně zdražily. Lidé si však dokázali vyhledat nejlevnější nabídky,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

V prosinci padl i rekord objemů hypotečních úvěrů. Ten dosáhl 12,847 miliardy korun a jde tak o nejvyšší částku za minulý rok. Absolutní rekord si nadále drží červen 2007, kdy objemy hypotečních úvěrů dosáhly 18 miliard korun. V prosinci lidé uzavřeli 7293 hypotečních úvěrů, což je opět nejvíc od června 2007. Tehdy se jejich počet zastavil na čísle 10 787.

Finiš na konci roku

„Obvyklé utlumení aktivity v závěru roku bylo tentokráte vystřídáno mohutným finišem, čemuž přispělo několik faktorů: nákupy nemovitostí za nižší DPH, refinancování úvěrů, jimž končí fixace v následujícím pololetí z důvodu zajištění nižších sazeb. Celoročně pak na vyšší objemy mělo také vliv, že stavební spořitelny již nemohou konkurovat bankám,“ připomněl Rajdl s tím, že loni také proběhlo mnoho hypotečních akcí a slevových nabídek.

Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), Hypoindex, Hypoteční banka

Vývoj hypotečního trhu v letech 2001–2011 (objem hypotečních úvěrů a průměrná úroková sazba v prosinci daného roku)

Podle Hypoteční banky dosáhl trh za loňský rok objemu 117 miliard korun, což představuje zhruba 40procentní nárůst oproti roku 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám