Hlavní obsah

Urban: Smlouva s Hyundai bude podepsána v Soulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

V úterý ministr průmyslu Milan Urban uvedl, že smlouva s automobilkou Hyundai o výstavbě nového závodu v Nošovicích bude podepsána v jihokorejském Soulu v druhé polovině května. Reagoval tak na informace agentury AP, že podpis dohody se uskuteční v České republice, jak bylo původně plánováno.

Článek

"Smlouva s automobilkou Hyundai bude podepsána v Soulu. Předpokládám, že to bude v týdnu od 15. května. Této cesty se v každém případě zúčastním já a podle času se rozhodne i předseda vlády," uvedl dále Urban. Podle něj se nemění žádné podmínky dohodnuté v uzavřeném memorandu.

Původně bylo plánováno, že k podpisu dojde v ČR při slavnostním ceremoniálu, v souvislosti se zatčením šéfa automobilky byl ale slavnostní ceremoniál s položením základního kamene v ČR odložen na neurčito. Neuskuteční se ani formální ceremoniál spojený s podpisem dohody. 

"Jsme ve spojení s ministerstvem průmyslu a CzechInvestem a společně dolaďujeme kroky nutné k uzavření investiční dohody. Nemáme ale žádné oficiální zprávy z Koreje o tom, že by opět mělo dojít ke změně místa podpisu memoranda. Pro nás tedy stále platí pondělní ujištění vedení firmy Hyundai včetně podpisu dohody v Soulu v polovině května," sdělil hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. Dodal, že zatím neví, zda se podpisu memoranda zúčastní. "S největší pravděpodobností ale poletím do Koreje i já." 

Automobilka svoji investici potvrdila

V souvislosti s vyšetřováním vedení jihokorejské automobilky kvůli podezření z korupce se objevily spekulace, že Hyundai investici v Nošovicích odloží. [celá zpráva] 

Vedení automobilky však v pondělí svůj záměr investovat v Moravskoslezském kraji potvrdilo.  České úřady letos v březnu po několikaměsíčním vyjednávání se společností Hyundai dohodly podobu memoranda o této mnohamiliardové investici. Memorandum ještě musí schválit česká vláda, moravskoslezské zastupitelstvo a představenstvo firmy Hyundai. Vláda by měla materiál projednat 10. května. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám