Hlavní obsah

Úřad zmrazil Lesům ČR miliardové zakázky

– BRNO
Právo, Markéta Pudilová

Smlouvy těžařů, kteří vyhráli výběrové řízení státního podniku Lesy České republiky (LČR), na provedení lesnických prací - musí zatím zůstat bez podpisu. Antimonopolní úřad totiž vydal předběžné opatření a zmrazil tak miliardové zakázky. Předběžná opatření se ale netýkají tendrů na odstraňování škod v lesích po orkánu Kyrill. Firmy tak mohou popadané stromy těžit dál.

Článek

"Máme pochybnosti, že zadávání veřejných zakázek bylo v souladu se zákonem. V žádném případě se ale nejednalo o zmanipulované řízení, chyb je málo a mají charakter opomenutí," řekl ve čtvrtek Martin Pecina, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

K zmrazení tendrů úřad dle Peciny přistoupil proto, že LČR mohou už brzy začít smlouvy podepisovat. "Výběrová řízení nejsou špatná a zlovolná, naopak jsou pro Českou republiku výhodná. Nesmí v nich ale být chyby - byť formální. Jde nám spíše o budoucí výběrová řízení, které budou Lesy ČR vypisovat pro rok 2008," podotkl Pecina.

Ať už dopadne šetření antimonopolního úřadu jakkoliv, Lesy ČR pokuta nečeká - smlouvy nebyly podepsány a tudíž ani plněny. Verdikt antimonopolního úřadu vítá Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH), které žádosti o vydání předběžných opatření poslaly. "Potvrzuje se naše tvrzení, že smlouvy na rok 2007 byly v rozporu se zákonem. Proto by se měly zrušit nebo by měly začít platit původní smlouvy na práce v lesích z roku 2005," řekl Právu Roman Bajčan, mluvčí sdružení, které zastupuje dvacet firem s obratem téměř pět miliard korun.

Následky kalamity nyní lesáci odstraňují ve 140 územních jednotkách, řádné smlouvy se týkají prací ve zhruba 280 jednotkách lesů. Jak Právu řekl mluvčí LČR Tomáš Vyšohlíd, lesy se k verdiktu vyjádří, až dostanou oficiální zdůvodnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám