Hlavní obsah

Úřad žádá po Smartwings vysvětlení k letu na jeden motor

Novinky, tov
Aktualizováno

Úřad pro civilní letectví (ÚCL) zaslal společnosti Smartwings žádost o podání vysvětlení k letu s jedním nefungujícím motorem. Novinkám to potvrdil mluvčí ÚCL Vítězslav Hezký. Úřad řeší, zda firma porušila pravidla, žádost o vysvětlení je součást standardní procedury.

Foto: Smartwings Group

Boeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings

Článek

„Požádali jsme společnost Smartwings k podání vysvětlení k té záležitosti letu na jeden motor. Jsou tam konkrétní otázky, na které požadujeme odpověď,” řekl Hezký. Podrobnosti k dotazům uvádět nechtěl. Letecký úřad firmu také vyzval k předložení záznamů o letu. Nejzazší termín k vyjádření má společnost do příštího pátku 6. září.

S jedním motorem letělo ve čtvrtek přes dvě hodiny letadlo Smartwings Boeing 737-800 při letu QS-1125 z řeckého ostrova Samos do Prahy. Na palubě bylo 170 lidí.

Foto: Mapy.cz

Ilustrace letu Smartwings QS-1125

Úřad již dříve uvedl, že předpisy žádají v takovém případě přistát na nejbližším vhodném letišti. Postup pilotů označil za šokující a bezprecedentní. Porušení předpisů nyní vyhodnocuje, žádost o vysvětlení je součást procedury podle předpisů. Dopravce pochybení odmítá.

Za zbytečný risk označil za let na jeden motor i expert na letectví Tomáš Soušek, kritika zní i ze zahraničí, například od rakouských pilotů.

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) ale k případu nezaujala konkrétní postoj, omezila se na konstatování, že rozhodnutí je na pilotovi s přihlédnutím k podmínkám. Podle EASA není snadné jasně identifikovat, jaké letiště je vhodné.

Zda aerolinkám hrozí nějaký postih, případně jak velký, mluvčí ÚCL neuvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám