Hlavní obsah

Úřad prověří krádež dat T-Mobilu, firmě hrozí pokuta až 10 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zahájil správní řízení s mobilním operátorem T-Mobile kvůli tomu, že jeden ze zaměstnanců společnosti ukradl osobní údaje klientů. Ochránci dat firmu podezírají z nedostatečných bezpečnostních opatření. Hrozí jí až desetimiliónová pokuta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jeden ze zaměstnanců operátora T-Mobile ukradl osobní údaje klientů a prodával je dál. Únik dat vyšetřuje policie, která propuštěného zaměstnance už obvinila. Napsala to začátkem června Mladá fronta Dnes (MfD), které to potvrdila mluvčí operátora Martina Kemrová.

Podle deníku se případ stal v dubnu a jde v něm o údaje zhruba 1,5 miliónu zákazníků. [celá zpráva]

V případě porušení zákona o ochraně osobních údajů může úřad uložit právnické osobě pokutu až 10 miliónů korun, uvedl již dříve k případu mluvčí ÚOOÚ David Pavlát.

Zákon o elektronických komunikacích podle úřadu ukládá povinnost mít zpracován technicko-organizační systém, a to včetně dokumentace na zajištění ochrany údajů a důvěrnosti komunikací.

Hesla prý neukradl

Charakter odcizené databáze byl podle mluvčí T-Mobile marketingový. "Nešlo o data lokalizační či provozní ani o citlivé údaje typu hesel. Jediné nebezpečí, které by hypoteticky mohlo našim zákazníkům hrozit, je případně oslovení nevyžádanými marketingovými nabídkami," uvedla.

ÚOOÚ upozornil, že lidé, kteří mají důvodné obavy o bezpečnost svých osobních údajů a chtějí zjistit, zda se jich únik týká a případně v jakém rozsahu, se mohou obrátit s žádostí o vysvětlení přímo na T-Mobile. Bližší informace, jak žádost podat, jsou na webových stránkách ÚOOÚ v sekci Poradna.

T-Mobile je s šesti milióny mobilních zákazníků největší mobilní operátor v zemi. Patří do skupiny Deutsche Telekom.

Reklama

Výběr článků

Načítám