Hlavní obsah

Úřad obhajoval slídění u novomanželů kvůli EET. Postupujte citlivěji, žádá ministryně

Novinky, Tomáš Volf

Šéf finanční správy Martin Janeček musel na ministerstvu financí obhajovat postup, jakým berňák po novomanželech požaduje informace o svatební hostině a další údaje kvůli EET. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) správu vyzvala, aby postupovala citlivěji.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cedule Finančního úřadu

Článek

Pozvání šéfa finanční správy „na kobereček” zřejmě souvisí s nedávným případem na Přerovsku, kde berňák po novomanželech žádal podrobné informace o svatební hostině a ubytování svatebních hostů kvůli podezření, že provozovatel tržbu neevidoval v EET.

Z analýzy vyplývá, že medializované kroky finanční správy nejsou v rozporu se zákonem
mluvčí ministerstva financí Jakub Vintrlík

Podle expertů přitom úřad zvolil nezákonný postup. Novinky o případu informovaly už začátkem srpna, jako první na něj upozornil server Podnikatel.cz. [celá zpráva]

„Proběhla schůzka ředitele finanční správy Martina Janečka s paní ministryní. Seznámil ji s analýzou, jak správa dříve postupovala v obdobných případech. Z ní vyplývá, že medializované kroky finanční správy nejsou v rozporu se zákonem,” řekl Novinkám mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík.

Upřesnil, že o konkrétním případu nemohli mluvit, protože správa je i vůči ministerstvu vázána povinností mlčenlivosti.

Postup je možný, ale...

Několik expertů dříve označilo postup finanční správy v popsaném případě doslova za nezákonný, protože se oháněla paragrafem daňového řádu, který se na novomanžele nevztahuje, protože to nejsou „osoby, které získávají jiné údaje nezbytné pro správu daní”.

Pozastavovali se také nad rozsahem žádostí o informace, který považovali za zbytečný zásah do soukromí. Správa prý měla využít institut svědecké výpovědi.

Museli zdůraznit, že pokud jim informace neposkytnu, udělí mi podle nějakého zákona o podávání informací pokutu až 500 tisíc korun
čtenář Novinek, který dostal od úřadu podobný dopis

Ministerstvo financí ale analýza finanční správy přesvědčila, že použitý postup je možný. „Ta analýza v tomto ohledu paní ministryni uspokojila, pouze apelovala, aby finanční správa v těchto věcech postupovala citlivěji a postupu používala jen v oprávněných a závažných případech,” dodal mluvčí.

Schillerová podle něj také finanční správu žádala, aby třetím stranám, například svatebčanům, dostatečně vysvětlovala svoje kroky.

Hrozí pokuta až půl miliónu

Finanční správa v reakci na první články uvedla, že manžele žádala o pomoc, a že kdyby nechtěli informace poskytnout, nehrozila by jim žádná sankce. To je ale v rozporu s vyjádřením jednoho ze čtenářů Novinek, který podobnou výzvu také obdržel. Úřad mu prý hrozil půlmiliónovou sankcí.

Pokuta hrozí těm, kteří na výzvu nereagují
mluvčí finanční správy Petr Habáň

„(V dopise) jsem s hrůzou zjistil, že podle nějakého zákona po mně chtějí informace o mé svatbě, která se stala necelý rok zpátky. Plus chtěli ještě nějaké účtenky a doklady. Okamžitě tam museli zdůraznit, že pokud jim informace neposkytnu, udělí mi podle nějakého zákona o podávání informací pokutu až 500 tisíc korun,” popsal v reakci na zmíněný článek.

Úřad je prý posléze uklidnil, že zmíněná sankce hrozí jen ve výjimečných případech. Požadované informace prý nakonec úřadu předali. „Ale moc příjemné to nebylo. Člověk si připadá, že už se nemůže ani oženit, aby ho někdo nekontroloval, kam strká své peníze,” komentoval čtenář.

Mluvčí finanční správy Petr Habáň upřesnil, že pořádková pokuta skutečně hrozí těm, kteří na výzvu nereagují nebo podat informace bezdůvodně odmítnou. Žádná sankce nehrozí v případě, že objektivně nemohou vyhovět, například požadované doklady už nemají - tak prý bylo myšleno původní vyjádření.

Habáň také zdůraznil, že 500 tisíc je maximální zákonná hranice, která cílí na extrémní porušení povinností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám