Hlavní obsah

Úprk od jádra v Německu přijde provozovatele elektráren na 22 miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Urychlené odstavení 17 německých jaderných elektráren způsobí jejich provozovatelům finanční ztrátu až 22 miliard eur (asi 538 miliard korun). Vyplývá to ze studie německé banky Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), jak uvedla agentura DPA.

Článek

Energetické koncerny E.ON a RWE rozhodnutím vládní koalice v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou zavřít všechny jaderné elektrárny do roku 2022 ztratily čtvrtinu své tržní hodnoty. Miliardové ztráty potvrdil rovněž i šéf společnosti E.ON John Teyssen. Oba koncerny počítají dohromady se ztrátou v letošním fiskálním roce ve výši 1,7 miliardy eur.

Ohrožena se cítí i další odvětví německé ekonomiky, která se neobejdou bez velkého množství elektrické energie, navíc se dá očekávat její zdražení, jak sdělila generální manažerka Sdružení energie a energetika Annetta Loskeová. Konkurenční ceny elektřiny jsou podle ní neodmyslitelnou součástí zachování energeticky náročných průmyslových odvětví v Německu

Německé dopady pocítí i Česko

Německo chce elektřinu získávat ve větší míře z větrných či solárních elektráren, elektřinu z jádra hodlá dovážet z Francie či Česka. Uzavření německých jaderných elektráren nicméně pocítí i naše republika, podle prohlášení premiéra Petra Nečase (ODS) by podle předběžných propočtů měla stoupnout cena elektrické energie až o 30 procent.

Vyšší podíl elektřiny z větrných či solárních elektráren v Německu bude totiž zatěžovat i českou přenosovou soustavu, zvyšovat nároky na ni a tím prodražovat energii. „Na růstu cen se podepíší i globálně dlouhodobě rostoucí ceny surovin,“ připomněla analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. Nárůst by však neměl být podle Šichtařové v žádném případě skokový, ale velmi plynulý.

Před březnovým uzavřením sedmi nejstarších reaktorů pokrývaly jaderné elektrárny 23 procent spotřeby elektrické energie v Německu. Kromě něj plánuje v budoucnu kompletně opustit jádro také sousední Švýcarsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám