Hlavní obsah

Uprchlíci mohou stát Němce až 1,5 biliónu korun ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přepočtu až 1,5 biliónu korun ročně mohou v příštích letech v Německu dosáhnout náklady na opatření spojená s řešením imigrace. Odhad v pátek zveřejnil Ústav světového hospodářství (IfW) ze severoněmeckého Kielu. Částka ale bude záviset na dalším vývoji migrace i rychlosti, s jakou se budou příchozí v Německu integrovat na pracovním trhu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Děti běženců si hrají v hangáru bývalého letiště Tempelhof v Berlíně.

Článek

Ročně by se náklady na přijetí, zajištění a integraci migrantů mohly podle IfW pohybovat kolem 25 až 55 miliard eur (676 miliard až 1,5 biliónu korun).

Nižší částku bude třeba vynaložit v případě, že po roce 2018 do země bude přicházet už jen nanejvýš 360 tisíc lidí ročně. Nákladnější varianta počítá s příchodem miliónu běženců každý rok v následujících pěti letech.

Pětina přistěhovalců těžko najde práci

I v případě horší z předpovídaných variant ale zůstanou náklady podle odhadů pod dvěma procenty hrubého domácího produktu, a Německo by tak mělo imigraci zvládat bez větších problémů.

Odborníci z IfW předpokládají, že se do vlasti ve střednědobém horizontu vrátí asi jen třicet procent migrantů. Zbytek zůstane v Německu. Dvacet procent se bude ale jen těžko integrovat na pracovní trh.

Celkově autoři studie očekávají, že příchod migrantů do Německa bude mít na domácí obyvatelstvo pozitivní hospodářský dopad.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám