Hlavní obsah

ÚOHS potvrdil, že vítězem tendru na mýtné je Kapsch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Antimonopolní úřad v pátek potvrdil výsledky tendru na dodavatele mýtného. Vítězem soutěže je rakouská firma Kapsch. Společnosti Autostrade a Mytia, které podaly úřadu podnět proti vyloučení ze soutěže kvůli formálním nedostatkům, již ale dříve avizovaly, že se odvolají. Informaci Novinkám potvrdila mluvčí ministerstva dopravy Marcela Žižková.

Článek

Firma Autostrade tvrdí, že stát požadoval další kvalifikační kritéria nad rámec zákona o veřejných zakázkách, například certifikáty o bezpečnosti práce a vlivu na životní prostředí. Ty totiž Autostrade v soutěžní nabídce nedodala a byla stejně jako Mytia vyloučena pro nesplnění podmínek. 

"Toto nesplnění povinnosti však nijak neovlivnilo stanovení pořadí nabídek," řekl v pátek předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina.

Čtyři zájemci

Zařízení na mýtné chtěli v Česku postavit a provozovat čtyři zájemci. Sdružení Mytia, které tvoří Ascom Fela s Damovem a ABD Group, nabídlo, že systém vybuduje a bude ho deset let provozovat za 15 miliard korun. Společnost Autostrade určila cenu na 17,5 miliardy a Kapsch na 22 miliardy korun.

Nejvyšší cenu, 33,7 miliardy, navrhlo konsorcium A-Way a AŽD. Cena měla hrát při výběru vítěze 60procentní roli. Ministerstvo dopravy tři nabídky vyloučilo z formálních důvodů a v polovině listopadu roku 2005 zvítězil Kapsch.

Mýtné má být zavedeno od roku 2007

Mýtné se má v ČR začít vybírat od 1. ledna 2007 na celkem 2010 kilometrech dálnic, rychlostních komunikací a silnic první třídy. Zpoplatněny zatím budou jen kamióny nad 12 tun. Ministr dopravy Milan Šimonovský přesto odhaduje, že ročně by mýtné mělo vynést kolem dvanácti miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám