Hlavní obsah

Unipetrolu vzrostl ve třetím čtvrtletí čistý zisk, tržby klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Petrochemický holding Unipetrol vykázal ve třetím čtvrtletí čistý zisk 1,58 miliardy korun, což bylo meziročně o 183 miliónů korun více. Čistý zisk po očištění o jednorázové položky stoupl na 2,11 miliardy korun. Tržby klesly meziročně o 13 procent na 29,45 miliardy korun, uvedla firma na svém webu. Ušlý zisk kvůli srpnovému požáru propylenové jednotky v Záluží u Litvínova Unipetrol odhaduje na 1,6 miliardy korun.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Požár v Záluží u Litvínova způsobil ztrátu zisku ve výši zhruba 1,6 miliardy korun, odhaduje Unipetrol.

Článek

Po několikadenním požáru v Záluží stála v srpnu celá petrochemická výroba, v menším rozsahu pracovala rafinérie. Některé výroby Unipetrol postupně obnovuje. Podle aktuálních odhadů bude etylénová jednotka uvedena zpět do provozu na minimální výkon s přibližně 65procentním využitím kapacity v červenci 2016. Naplno by měla jednotka fungovat v říjnu příštího roku.

Podle firmy je stále příliš brzy na odhad škod, které bude nárokovat po pojistiteli. Náklady shořelých zásob a náklady na čištění se do účetnictví promítly částkou 44 miliónů korun, snížení hodnoty poškozeného majetku na etylénové jednotce představovalo 597 miliónů korun.

Na meziročním poklesu tržeb se podepsaly především klesající ceny ropy. Unipetrol přitom provozoval o polovinu vyšší rafinérské kapacity a zvýšil objemy prodeje.

Většinovým vlastníkem Unipetrolu je největší polská rafinérská společnost PKN Orlen. Té vzrostl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 48 procent na 795 miliónů zlotých (pět miliard korun). K růstu přispěly vyšší rafinérské marže. Výsledky však zaostaly za očekáváním analytiků kvůli novému ocenění hodnoty zásob.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám