Hlavní obsah

Unipetrolu klesl čistý zisk na 87 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Petrochemické skupině Unipetrol loni klesl čistý zisk na 87,7 miliónu korun z předloňských 635,2 miliónu korun. Tržby se však zvedly o zhruba 13 procent na 67,9 miliardy korun. Obchodní marže skupiny se snížila o dva milióny na 1,619 miliardy korun. Jde o auditované konsolidované výsledky.

Foto: Jiří Smutný

mládě je vlevo

Článek

Podle Zikmunda výsledky odrážejí trendy ekonomického vývoje na evropském trhu chemického průmyslu. Za pozitivní označil fakt, že provozní výkonnost skupiny stoupla. Dodal, že v hospodaření skupiny se promítají hospodářské výsledky dceřiných firem.

Spolana opět ztrátová

Největší ztrátu ze skupiny loni vykázala neratovická chemička Spolana, která rok skončila s prodělkem 2,6 miliardy korun. Předloni hospodařila se ztrátou kolem 490 miliónů korun. Ztrátu měly také největší provozovatel čerpacích stanic Benzina a pardubické Paramo. Naopak se ziskem hospodařily Chemopetrol, Kaučuk a Česká rafinérská. Ta se stala nejziskovější firmou skupiny, když loňský rok zakončila profitem 332 miliónů korun po předloňské ztrátě.

Petrochemická skupina se v současné době privatizuje. Na prodej je 63 procent akcií holdingu, které drží Fond národního majetku. Nový vlastník by mohl být znám do konce dubna. Skupina se prodávala již jednou. Novým vlastníkem se měl stát Agrofert, který však částku zhruba 11,5 miliardy korun nakonec nezaplatil. Vláda se poté rozhodla vyhlásit nový tendr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám