Hlavní obsah

Unipetrol zprovoznil novou polyetylenovou jednotku, investuje miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unipetrol zprovoznil v areálu Záluží u Litvínova na Mostecku novou jednotku na výrobu polyetylenu. Celkové náklady se plánují zhruba na 9,6 miliardy korun. Je to největší petrochemická investice v historii České republiky, uvedl ve čtvrtek mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

Foto: Unipetrol

Rafinerie Unipetrol

Článek

Polyetylen má široké využití například v kosmetickém a stavebním průmyslu nebo ve výrobě chemických výrobků pro domácnosti.

Do ostrého provozu byla uvedena zařízení vyrábějící přírodní polyetylen. Provozní zkouška a převzetí další výrobní části proběhne po zrušení omezeních týkajících se šíření koronaviru.

„Posilujeme naši pozici v petrochemickém průmyslu, který bude v následujících letech hrát stále důležitější roli. Nová polyetylenová jednotka je největší investicí v chemickém průmyslu v dějinách České republiky. Roční produkce nové polyetylenové jednotky dosáhne 270 tisíc tun,“ řekl Tomasz Wiatrak, předseda představenstva skupiny Unipetrol.

Unipetrolu se loni propadl čistý zisk na 726 milionů korun

Ekonomika

Nová polyetylenová jednotka PE3 nahradí dosavadní jednotku PE1. Zároveň bude pokračovat provoz polyetylenové jednotky PE2 s ročním výkonem na úrovni 200 tisíc tun. Celková výrobní kapacita litvínovského petrochemického závodu tak stoupne z 320 na 470 tisíc tun polyetylenu ročně. Celkové investiční náklady jsou plánovány ve výši cca 9,6 mld. Kč.

Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Do skupiny Unipetrol spadají rafinerie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích a Kolíně, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina v Česku a na Slovensku. V Česku je Benzina s počtem 416 stanic největším řetězcem.

Unipetrol je v České republice jedna z největších firem z hlediska obratu. Za rok 2019 utržila 129 miliard Kč a zaměstnává více než 4800 lidí. V roce 2005 se Unipetrol stal součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám