Hlavní obsah

Unipetrol prodal Kaučuk polské firmě Dwory za 195 mil. eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Petrochemický holding Unipetrol prodal společnost Kaučuk polské chemičce Dwory za 195 miliónů eur (5,5 miliardy Kč). Majoritním vlastníkem Unipetrolu je polská skupina PKN Orlen. Unipetrol již dlouhou dobu jednal o prodeji Kaučuku firmě Dwory, která je strategickým partnerem firmy PKN Orlen, napsala agentura Reuters.

Článek

Podle dřívějších vyjádření analytiků je prodej Kaučuku důležitý pro strategii Unipetrolu, který se chce zbavit aktiv mimo hlavní podnikání. Firma Dwory spojením s Kaučukem zase získá silnou pozici ve střední Evropě. O Kaučuk se po zahájení tendru na počátku loňského roku roku zajímalo 26 uchazečů.

Proti prodeji již delší dobu protestují menší akcionáři Unipetrolu. Na Kypru sídlící fond Goldenfrazil Limited ale uvedl, že prodej vítá.

"Prodej firmy Kaučuk polské společnosti Dwory tak, jak jej dnes ohlásila společnost Unipetrol, se dá podle společnosti Goldenfrazil Limited označit za mírně pozitivní. Otázky ovšem stále vyvolává výše prodejní ceny, která se liší od odborného odhadu, který Goldenfrazil nechal zpracovat a zveřejnil v loňském roce," uvedla mediální zástupce společnosti Radek Zeman.

Majoritním akcionářem Unipetrolu je polský PKN Orlen, který vlastní zhruba 63 procent holdingu. Vedle Kaučuku a Spolany patří mezi nejvýznamnější společnosti skupiny Unipetrol Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Paramo, Unipetrol Rafinérie a Unipetrol Trade. Menšinoví akcionáři podle vyjádření svých představitelů drží celkem přibližně 37 procent akcií Unipetrolu.

Unipetrol loni za tři čtvrtletí vytvořil čistý zisk 2,91 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 27 procent. Tržby společnosti se zvýšily o osm procent na 71,81 miliardy korun. Čistý zisk Kaučuku se zvýšil více než dvojnásobně na 514,2 miliónu Kč. Firma loni utržila 8,6 miliardy korun, což je meziročně o 618 miliónů více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám