Hlavní obsah

Unipetrol loni přišel téměř o veškerý zisk, Raiffeisenbank si polepšila

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrochemické společnosti Unipetrol se loni snížil zisk o 95 procent na rovných 65 miliónů korun. Firma to zdůvodnila ekonomickou krizí, která společnost zasáhla zejména v závěru loňského roku. Jen za poslední tři měsíce loňského roku prodělala 1,2 miliardy korun. Unipetrol patří do skupiny PKN Orlen, která loni skončila poprvé ve ztrátě, a to čtyři miliardy korun.

Článek

"Do výsledku se negativně promítly nízké marže a také přecenění zásob, které snížily zisk rafinérského segmentu o 704 miliónů korun,“ vysvětlil Unipetrol ztrátu v posledním čtvrtletí.

Společnost upozornila, že výrazně nízký zisk v loňském roce ovlivnil zejména propad cen ropy v loni v létě, či nepříznivý vývoj směnných kurzů.

I letošní rok by měl být pro Unipetrol krušný. "Čeká nás tvrdá práce, a to bez ohledu na to, jak dlouho bude trvat ekonomická krize. Mým cílem je, aby Unipetrol úspěšně prošel touto etapou a v době konjuktury byl připraven růst,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva společnosti Krzysztof Urbanowicz.

Raiffeisenbank vydělala

Ve čtvrtek zveřejnila své hospodářské výsledky také Raiffeisenbank. Ta zvedla čistý zisk o 39 procent na 1,4 miliardy korun. Podle ČTK se bance dařilo ve všech klíčových odvětvích. Raiffeisenbank loni v červenci dokončila spojení s eBankou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám