Hlavní obsah

Unijní systém varování selhal, tvrdí europoslanci o kauze vajec s fipronilem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci Evropského parlamentu v úterý kritizovali unijní systém rychlého varování před nebezpečnými potravinami, který podle nich selhal v nedávné kauze infikovaných vajec. Komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis přiznal díl odpovědnosti ve skandálu kolem vajec a slíbil zlepšení.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Komisař Andriukaitis nicméně samotný systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) bránil.„Systém z mého pohledu funguje dobře, informace plynou, jakmile se v něm ocitnou,” uvedl komisař.

Kauza kolem vajec vypukla v srpnu, posléze se ale zjistilo, že belgické úřady o případech vajec obsahujících jedovatý insekticid věděly už začátkem června, ale informovaly o něm poprvé až 20. července. Nizozemsko o takových případech vědělo dokonce už loni v listopadu, přesto své evropské partnery neupozornilo.

Komisař Andriukaitis obhajoval systém varování i tím, že jen díky němu byla infikovaná vejce vůbec odhalena. Podle něj navíc jen vejce ze tří farem překročila rizikovou úroveň a většina vajec byla pod úrovní ohrožující lidské zdraví. „Samozřejmě to ale nemůžeme bagatelizovat, protože došlo k použití nelegální látky,” řekl před europoslanci litevský komisař.

Pesticid fipronil
Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. V EU se ale nesmí podávat hospodářským zvířatům, která produkují potraviny. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí. Povolený limit obsahu fipronilu u vajec je 0,005 mg/kg.

Podle komisaře Andriukaitise by zejména Francie, Nizozemsko, Německo a Belgie měly nyní předložit návrhy na zlepšení komunikace v bezpečnosti potravin. EK kvůli tomu svolala zvláštní schůzku na vysoké úrovni na 26. září, v říjnu by o tomto tématu měli jednat ministři zemědělství.

Komisař hovořil také o odškodnění pro postižené farmy, nejprve ale je nutné uzavřít trestní řízení v kauze kolem vajec. Aby odškodnění nedostali i podvodníci, kteří ilegální látku ve svých chovech používali.

Řada europoslanců kritizovala systém včasného varování, ale i nedostatečné sankce za porušování pravidel. Někteří, včetně české europoslankyně Olgy Sehnalové, připomněli, že jde o další kauzu v bezpečnosti potravin v EU. Už v roce 2013 vypukl skandál s koňským masem. Výrobci deklarovali na výrobcích hovězí maso, ale nahrazovali ho levnější koninou.

„Sankce nejsou dostatečné, aby odradily podvodníky, přitom mnozí máme ještě v paměti skandál s koňským masem,” uvedla Sehnalová, podle níž se důvěra spotřebitelů ve vnitřní trh opět otřásá v základech.

Podezření na fipronil i v Česku

Fipronil ve vejcích zjistily úřady ve více než dvou desítkách zemí EU i několika státech v zámoří. V Česku testy výskyt nadlimitního množství fipronilu zatím nepotvrdily. Ve Zlatých žloutkových věnečcích od společnosti Mondelez podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce sice byl, ale ve stopovém množství. Firma dotyčnou šarži okamžitě stáhla z prodeje.

Firma Zeelandia obdržela na začátku srpna 7,2 tuny vaječné melanže a tekutých pasterizovaných žloutků od německého distributora. Potraviny mohly být kontaminovány jedovatým insekticidem fipronilem. Firma ho distribuovala více než 130 provozovatelům. Šlo o hotely, restaurace, pekárny, cukrárny a jídelny.

Slovenský distributor potravin Zeelandia dovezl z Česka podle dosavadních kontrol 350 kilogramů vařených loupaných vajec kontaminovaných jedovatým insekticidem. Asi pětina z celkového množství dodávek byla už spotřebována.

Společnost Papei z Roudnice nad Labem, která patří do koncernu Agrofert, která zpracovala zahraniční zboží a distribuovala velkoodběratelům, v reakci sdělila, že vejce nebyla z českých chovů. Podle českých veterinářů byla vejce z různých chovů z Polska, následně mířila na Slovensko i do provozů v Česku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám