Hlavní obsah

Unie chce pomoci postiženým globalizací

Právo, ČTK, jon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise navrhla, aby EU vyčlenila zhruba půl miliardy eur ročně na pomoc pracujícím, kteří v důsledku vývoje světové ekonomiky přijdou o práci.

Článek

Typickým příkladem je ztráta konkurenceschopnosti některých odvětví v zahraniční soutěži nebo kvůli stěhování podniků za lacinější pracovní silou mimo území EU.

"Nepůjde o podporu firem, ale pracovníků - na jejich rekvalifikaci, poradenství, případně na příplatky ke mzdě po omezenou dobu. Pokud se jeden obor dostane do krize, je dnes rozhodující, zda tisíce pracovníků dostanete do práce za jeden rok nebo za deset let. Tento nástroj pomůže, aby ta doba byla co nejkratší," říká český eurokomisař Vladimír Špidla, který návrh předložil spolu s předsedou EK Josém Barrosem.  

Komise navrhla, aby zřídil "evropský globalizační fond" který by se použít tehdy, bude-li v malém regionu propuštěno 1 000 lidí v jednom podniku, případně v navazujících výrobách. Lze ho spustit i tehdy, bude-li ve větším regionu jeden sektor postižen tak citelně, že se propouštění dotkne jednoho procenta pracujících.

Propuštěný bude moci získat až 10 000 eur

Postižení lidé budou moci 18 měsíců dostávat z fondu peníze na pomoc při hledání nové práce, rekvalifikaci, novou orientaci. Fond lze využít také na přídavky ke mzdě pro lidi, kteří musí cestovat za novou prací, dobrovolně se přeškolují, nebo pro pracovníky nad 50 let, aby snáze přijali hůře placenou práci.

Evropské příspěvky budou zásadně doplňkem k národním opatřením. Ačkoli stěhování podniků do jiných zemí je jedním z důvodů pro použití fondu, neplatí to pro přesouvání výroby uvnitř EU. O podpory by tak nemohli například žádat zaměstnanci německé firmy Electrolux, která přesunula výrobu do Maďarska nebo Polska. Mohli by jí naopak využít zaměstnanci textilek ve kterémkoli členském státě, pokud by je majitelé zavřeli a výrobu přesunuli na Ukrajinu nebo do Číny.  

Odborníci v EK spočítali, že podle navržených pravidel by na jednoho pracovníka v podniku postiženém globalizací mohlo připadnout až 10 000 eur, které by dostával po dobu 18 měsíců. Vjednom roce by tak mohlo fondu využít 25 až 50 000 lidí.

Špidla se domnívá, že nové členské země včetně ČR mají přinejmenším stejné šance na peníze z fondu dosáhnout jako ty staré. "Třeba Česká republika má typicky průřezové hospodářství. Některé obory mají perspektivu, jiné ne," řekl český eurokomisař.

Reklama

Výběr článků

Načítám