Hlavní obsah

Unie chce ČR napomenout kvůli rozpočtovému schodku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Česká republika a dalších pět zemí, které v sobotu vstoupily do EU, by příští týden mělo dostat napomenutí od Evropské unie. Jejich rozpočtový deficit je prý příliš velký. Informoval o tom španělský deník Cinco Dias.

Článek

Česká republika, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Kypr a Malta by první varování měly dostat příští středu. "Byla by velká chyba, kdyby se už od začátku nedodržovaly evropské dohody," řekl španělské tiskové agentuře EFE nový evropský komisař pro rozpočtové otázky Joachin Almunia. Vysoký deficit ohrožuje podle něj hlavně postupné přijetí eura.

Pakt stability, na který se Almunia odvolává říká, že země mají mít schodek rozpočtu maximálně tři procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Česká republika je na tom přitom podle hodnocení deníku Cinco Dias nejhůř. Její rozpočtový schodek je téměř 13 procent HDP. Na vysoký schodek upozorňoval ČR na začátku roku i evropský statistický úřad Eurostat. Schodek podle něj byl 328 miliard korun. Z těchto údajů vychází i komisař Almunia.  

Rozpočtové deficity podle Eurostatu (v %)
Česká republika12,9
Malta9,7
Kypr6,3
Maďarsko5,9
Polsko4,1
Slovensko3,6

MF: Na vině je jiná metoda

Ministerstvo financí proti výsledkům Eurostatu protestovalo, protože evropská agentura do schodku zařadila i 160 miliard státních záruk a dluhy České konsolidační agentury. Podle ministerstva financí byl deficit bez těchto položek 134 miliard. Šéf Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jan Fischer slíbil, že metodiky výpočtu Eurostatu a ministerstva financí se budou postupně sbližovat.

Sobotka plánuje na rok 2006 schodek rozpočtu pod čtyři procenta HDP. Ten letošní se má pohybovat kolem šesti procent.

Problémy mají i ostatní země eurozóny

Pakt stability a růstu přitom letos v dubnu utržil další ránu. A ne zrovna malou. Celá polovina z 12 zemí eurozóny, které používají euro, totiž nesplní kritéria, jež omezují deficit rozpočtu na 3 % HDP. Kromě Německa a Francie nedodrží podmínku o rozpočtové disciplíně Řecko, Itálie, Nizozemsko a Portugalsko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám