Hlavní obsah

Ukrajinský antimonopolní úřad uložil stomiliardovou pokutu ruskému Gazpromu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský antimonopolní úřad se rozhodl uložit ruskému plynárenskému podniku Gazprom pokutu ve výši 85 miliard hřiven (99,5 miliardy korun) za zneužití jeho monopolního postavení na ukrajinském trhu s tranzitem zemního plynu. Oznámil to v pátek šéf úřadu Jurij Terenťjev.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Sídlo ruské firmy Gazprom

Článek

"Bylo přijato rozhodnutí v souvislosti se zneužitím monopolu na přepravním trhu... ze strany Gazpromu coby monopolního kupce. Pokuta činí 85 miliard hřiven," uvedl na facebooku Terenťjev.

Gazprom vyjádřil nad rozhodnutím Kyjeva "překvapení". Dodal, že hodlá bránit svá práva a legitimní zájmy. Kyjev a Moskva se kvůli dohodě o tranzitu plynu soudí. Případ posuzuje soud ve Stockholmu.

Plyn neposílají od listopadu

Oznámení ukrajinského antimonopolního úřadu přichází jen pár dní poté, co Gazprom sdělil, že mu Ukrajina dluží za odběr plynu za třetí čtvrtletí 2,55 miliardy dolarů (63,4 miliardy Kč).

Kyjevu dal deset dnů na to, aby dluh uhradil. Jeho součástí je i nezaplacený objem plynu, k jehož odběru se Ukrajina smluvně zavázala.

Rusko už na konci listopadu přerušilo na Ukrajinu dodávky plynu, dokud Kyjev za další dodávky suroviny nezaplatí předem. Gazprom pak požádal Ukrajinu, aby mu poskytla záruku na množství plynu, který hodlá koupit do konce března 2016.

Gazprom se ve třetím čtvrtletí loňského roku propadl do čisté ztráty dvě miliardy rublů (633 miliónů Kč), zatímco o rok dříve měl zisk 106 miliard rublů. Příčinou byl pokles kurzu rublu, tržby společnosti ale díky poklesu měny vzrostly. Gazprom je monopolním ruským vývozcem zemního plynu prostřednictvím plynovodů a má nejvyšší zásoby plynu na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám