Hlavní obsah

Ukrajina začne jednat s věřiteli o odpuštění části dluhu

Ukrajina v pátek zahájí jednání s věřiteli o možnostech restrukturalizace svého státního dluhu. Informovala o tom ve čtvrtek ukrajinská ministryně financí Natalija Jarešková. Země na pokraji bankrotu doufá, že se jí vyjednáváním podaří ušetřit 15 miliard dolarů (385 miliard korun).

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinská ministryně financí Natalija Jarešková s premiérem Arsenijem Jaceňukem

Článek

"Ministerstvo financí se nyní zabývá nutností snížit tlak dluhu na státní finance. Proto s věřiteli zítra zahájíme konzultace o restrukturalizaci," oznámila Jarešková.

Ukrajinský dluh činí zhruba 100 procent hrubého domácího produktu a státní rezervy v současné době vystačí na zhruba měsíc. Stabilitu země navíc podkopává konflikt na východě a také ruská anexe ukrajinského autonomního poloostrova Krym. Někteří věřitelé proto v rámci černých scénářů předpokládají, že ve hře by nakonec mohl být až 70procentní odpis investic.

Odpis nebo zmrazení splátek

O možném odpisu dluhu zatím není žádná dohoda. Jedním z plánů, jak se masivním škrtům vyhnout, je například několikaleté zmrazení splátek. To by podle Reuters věřitelé mohli přijmout snáze než hrozící velké odpisy.

Mezinárodní měnový fond (MMF) předpokládá, že se Ukrajině vyjednáváním s věřiteli podaří získat 15,4 miliardy dolarů. MMF ve středu schválil pro Ukrajinu již dříve dohodnutý čtyřletý úvěrový program v objemu 17,5 miliardy dolarů (přes 450 miliard korun). Celkem by pak Ukrajina měla během příštích čtyř let získat od mezinárodních věřitelů zahrnujících rovněž Evropskou unii kolem 40 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajina je na pokraji bankrotu

Konflikt na východě Ukrajiny a anexe Krymu těžce doléhají na hospodářství země. Statistici oznámili, že se ukrajinská ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí...

USA rozšířily protiruské sankce

Spojené státy v úterý rozšířily protiruské sankce. Na seznam nežádoucích přibyla jména osmi zástupců východoukrajinských vzbouřenců, tří bývalých ukrajinských...

Výběr článků

Načítám