Hlavní obsah

Ukrajina už dluží za plyn 3,5 miliardy dolarů, hlásí Gazprom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dluh Ukrajiny za dodaný ruský plyn po započtení dubnových nedoplatků stoupne na 3,5 miliardy dolarů (téměř 70 miliard korun), z nynějších 2,2 miliardy dolarů. Uvedl to ve středu ruský plynárenský monopol Gazprom.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společně s nedávno ohlášeným požadavkem platby za neodebraný plyn by se tak celkové pohledávky uplatňované Gazpromem vůči Ukrajině vyšplhaly na téměř 15 miliard dolarů (zhruba 300 miliard korun).

Ruská firma v úterý varovala, že spor s Ukrajinou ohledně ceny plynu by mohl narušit její vývoz do Evropy. Společnost ve středu nicméně podle agentury Reuters zopakovala, že dodávky přes Ukrajinu do Evropy zůstávají beze změny.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v pondělí prohlásil, že Ukrajina urychleně zaplatí svůj dluh 2,2 miliardy dolarů, pokud Gazprom sníží cenu plynu zpět na původně dohodnutou úroveň.

Do jednání se vloží EU

Gazprom na počátku dubna ohlásil zvýšení ceny plynu pro Ukrajinu o 44 procent na 385,50 dolaru za tisíc kubíků. O dva dny později Moskva zavedla vývozní clo, čímž cena vystoupila až na 485 dolarů. To je o zhruba 80 procent víc než zvýhodněná cena 268,50 dolaru, na které se loni Ukrajina s Ruskem dohodla v rámci vzájemné hospodářské smlouvy. Ta ale padla po únorovém svržení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Gazprom navíc tento měsíc naúčtoval ukrajinskému podniku Naftogaz 11,4 miliardy dolarů za to, že loni neodebral nasmlouvaný plyn. Částku připsal Gazprom k dosavadnímu ukrajinskému dluhu 2,2 miliardy dolarů.

Problematika energetiky a dodávek plynu bude hlavním tématem páteční schůzky mezi evropským komisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem a ministry energetiky Ruska Alexandrem Novakem a Ukrajiny Jurijem Prodanem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám