Hlavní obsah

U odloveného divočáka potvrdili veterináři parazita svalovce

Aktualizováno

Veterináři poslední den loňského roku potvrdili výskyt parazita svalovce u divokého prasete odloveného na Frýdlantsku. V úterý o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Tělo nakaženého divočáka bylo zlikvidováno. Doposud poslední podobný případ byl potvrzen předloni, loni se tento parazit objevil jen v dovozovém mase z Maďarska.

Foto: Profimedia.cz

Svalovec uhnízděný ve svalstvu prasete.

Článek

Veterináři objevili nebezpečného svalovce (trichinella) u divočáka uloveného letos v prosinci u Bílého Potoka na Frýdlantsku v severních Čechách.

Krajská veterinární správa už kvůli tomu vyhlásila pro oblast Bílého Potoka mimořádná opatření. Ta mimo jiné znamenají, že veškerá černá zvěř ulovená v postižené oblasti musí před další manipulací projít laboratorními testy.

„Parazit byl zjištěn v těle divočáka, takzvaného lončáka o hmotnosti 37 kilogramů. Zvíře už bylo odstraněno v asanačním podniku. V Česku byl svalovec u divočáků zjištěný naposledy v srpnu 2017,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček s tím, že vyhlášená speciální opatření mají trvat tři měsíce.

Svalovec u lidí vyvolává onemocnění zvané trichinelóza. Parazit se objevuje i u psů, koček a koní, z divokých zvířat vyhledává prasata, drobné hlodavce, lišky, nutrie, ale i vlky, medvědy či hyeny.

„V našich podmínkách by nejpravděpodobnějším zdrojem nákazy lidí mohlo být maso divočáka. Po pozření takového masa, nedostatečně tepelně zpracovaného, hrozí člověku nakažení, které může v krajním případě skončit smrtí. K posledním úmrtím na trichinelózu ale u nás došlo v 50. letech 20. století,“ dodal mluvčí SVS.

Reklama

Výběr článků

Načítám