Hlavní obsah

U Košic má vzniknout obří překladiště zboží z Asie

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět až deset tisíc lidí by mohlo zaměstnat nové překladiště vlaků z Asie, které má vzniknout u Košic. Slovensko zde plánuje výstavbu obřího překladiště železničních kontejnerů naložených zbožím z Asie.

Foto: TV Markíza

U Košic má vzniknout nové překladiště vlaků z Asie.

Článek

Po takzvané nové hedvábné cestě směřují do Evropy každý rok tisíce vlaků. Většina z nich však Slovensko objíždí. Nyní to chce země změnit výstavbou nového překladiště u Košic.

„Logistický park by mohl vzniknout na místě současného menšího překladiště. Mohli by zde přeložit až milion kontejnerů ročně,“ uvedla televize Markíza.

Cílem je přesměrovat na Slovensko část vlaků, které v současnosti jezdí přes Polsko a Maďarsko.

Čína zažívá rouškovou zlatou horečku, kvalita je ale leckdy pochybná

Koronavirus

„O projekt má zájem čínský investor. Vydělaly by na tom slovenské dráhy i stát. Vypadá to velmi nadějně,“ nechal se slyšet náměstek slovenského ministra dopravy Jaroslav Kmeť. Několik kilometrů od překladiště se plánuje výstavba velkého průmyslového parku.

Výhodou Slovenska je, že do obce Haniska u Košic vede od roku 1966 širokorozchodná železniční trať, která byla vybudovaná především pro přepravu železné rudy do Východoslovenských železáren, v současnosti U. S. Steel Košice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám