Hlavní obsah

Turistika kvete, přibývá i hostů z ciziny

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistickému ruchu se v Česku daří. Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních se za letošní první tři čtvrtletí zvýšil ve srovnání se stejným loňským obdobím o 3,1 procenta na 17,287 milionu. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Jak uvedl, z celkového počtu hostů bylo 8,310 milionu z ciziny. Meziročně jich přibylo 2,6 procenta.

Foto: archiv , Právo

Ilustrační foto

Článek

Na celkové bilanci se samozřejmě nejvýrazněji podílelo třetí čtvrtletí, tedy letní prázdninové období.

„Počet hostů v ubytovacích zařízeních se v něm meziročně zvýšil o 2,6 procenta na 7,5 milionu. Noclehů bylo o 1,7 procenta více, turisté strávili v hotelech a penzionech v hlavní turistické sezoně celkem 20,9 milionu nocí,“ informoval ČSÚ.

Oslabil příliv čínských turistů

Regionálně přibylo hostů ve všech krajích kromě Vysočiny, kde se snížil počet turistů z ciziny. Nejvyšší přírůstek zaznamenal Olomoucký kraj, v němž se ubytovalo o 9,2 procenta více lidí než loni. Více než pětiprocentní růst měla ubytovací zařízení také v Plzeňském, Středočeském a Karlovarském kraji.

Nejvíce zahraničních hostů přijelo do ČR už tradičně z Německa. Hromadná ubytovací zařízení navštívilo ve třetím čtvrtletí v porovnání s předchozím rokem o jedno procento více Němců. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili hosté z Polska (239 tisíc) s meziročním zvýšením o 15,5 procenta. Na třetím místě bylo v tomto žebříčku Slovensko (233 tisíc návštěvníků).

„Vyšší zájem o návštěvu Česka se projevil také u hostů z USA (o 6,5 %), Ruska (o 8,7 %) a Itálie. Naopak návštěvnost z Číny a Jižní Koreje v létě meziročně klesla. Hostů z jižní části Korejského poloostrova přijelo o 14,5 procenta méně a Číňanů o 2,2 procenta,“ sdělil ČSÚ.

Turisté mají Česko v oblibě, přijíždí více Němců i Francouzů

Cestování

V celkové bilanci za prvních devět letošních měsíců tak Čína klesla ze čtvrté na pátou pozici, přestože jejích turistů zavítalo od počátku roku do naší republiky 486 972. Tedy o 1,3 procenta více než za loňská tři čtvrtletí.

„V řadě aspektů tuzemského cestovního ruchu se zrcadlí globální ekonomické faktory. Nízký meziroční nárůst počtu čínských návštěvníků je sice překvapením, tento vývoj ale souvisí s nepříznivým tlakem, pod kterým se čínská ekonomika ocitá v důsledku již přes rok trvající obchodní války s USA,“ vysvětluje hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

V tržbách služeb jen nepatrný růst

Zatímco turistický ruch pokračuje v příznivém vývoji, tržby ve službách začínají stagnovat.

„V letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostly jen o 0,3 procenta. Zaznamenaly tak nejnižší růst od konce roku 2014,“ sdělila včera ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Po očištění o kalendářní vlivy dokonce tržby meziročně o 1,1 procenta klesly, protože v loňském třetím čtvrtletí bylo o tři pracovní dny méně. Stouply pouze v informačních a komunikačních činnostech (o 5,9 %) a mírně v ubytování, stravování a pohostinství. Naopak v ostatních sekcích služeb zaznamenaly pokles.

Ten nejvýraznější postihl činnosti v oblasti nemovitostí, kde se tržby snížily o 1,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám