Hlavní obsah

Turecko zdvojnásobilo cla na americké zboží

• Aktualizováno
Novinky, bož

Turecko zdvojnásobilo cla na dovoz některých produktů ze Spojených států. Podle Ankary jde o reakci na „úkladné útoky“ USA na tureckou ekonomiku. Nová cla se dotknou například osobních vozů, alkoholu nebo tabáku. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podepsal dekret, který zdvojnásobil cla na dovoz amerických automobilů na 120 procent. Alkoholické nápoje lze nově z USA dovážet se 140procentní přirážkou. Došlo ke zdvojnásobení cel i na tabák, kosmetiku nebo uhlí.

„Došlo ke zvýšení celních povinností u některých položek na základě principu reciprocity v reakci na úkladné útoky na naši ekonomiku ze strany vlády USA,“ uvedl na Twitteru turecký viceprezident Fuat Oktay.

Spory obou zemí se vyhrotily

Jde o další vyhrocení širšího sporu obou zemí. Washington odmítá mimo jiné uvěznění amerického pastora Andrewa Brunsona, který je podezřelý z terorismu a špionáže.

Následně prezident Donald Trump zdvojnásobil cla na dovoz turecké oceli a hliníku na 50, respektive 20 procent, přičemž argumentoval tím, že americkou ekonomiku poškozuje příliš slabá lira a naopak příliš silný dolar. [celá zpráva]

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan viní z masivního poklesu liry o 40 procent od začátku roku organizovaný útok ze strany USA.

Turecká lira se v úterý částečně vzpamatovala, když si polepšila o 8 procent. Nicméně zdaleka tím nevyrovnala předchozí volný pád. Například jen v pátek se lira propadla až o 18 procent.

Reklama

Související články

Problémy Turecka dopadly na euro i akcie

Euro v pátek vůči dolaru sestoupilo na nejslabší úroveň za více než rok. Dolů ho tlačí obavy z negativního vlivu propadu turecké liry na evropský bankovní...

Výběr článků

Načítám