Hlavní obsah

Tunisko dostane miliardu dolarů na pošramocenou ekonomiku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

Tunisko očekává, že by v nejbližší době mělo obdržet úvěr od Světové banky a Africké rozvojové banky ve výši jedné miliardy dolarů (přes 20 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters s tím, že balík peněz by měla severoafrická země použít na podepření státního rozpočtu.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Nezanedbatelné příjmy plynou Tunisku z turistického ruchu.

Článek

Tuniská ekonomika se totiž teprve postupně probírá z následků loňských bouřlivých událostí, během nichž došlo ke svržení bývalého autokratického režimu.

Obě finanční instituce by podle ministra investic Riadha Bettaiba měly přispět částkou 500 miliónů dolarů. Tento úvěr „podpoří rozpočet ve zbytku letošního roku“, doplnil ministr. Podle Bettaiba budou finance použity na projekty v oblasti infrastruktury, na vytváření pracovních míst a na pomoc soukromému sektoru.

Vláda předpokládá, že rozpočtový deficit dosáhne v letošním roce výše 6,6 procenta hrubého domácího produktu.

Ve čtvrtek nicméně policie ve městě Sidi Bouzid použila slzný plyn a gumové projektily proti demonstrantům, kteří požadovali více pracovních míst a posílení investic hospodářství.

Tuniská ekonomika se sice postupně vzpamatovává, ale čelí problémům v důsledku krize v eurozóně. Právě eurozóna je hlavním trhem pro tuniský export, navíc právě odsud očekává severoafrická země nejvíce turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám