Hlavní obsah

Tržby obchodníků v lednu stouply o pět procent, e-shopům dokonce o 17 procent

Tržby v maloobchodu bez prodejů aut letos v lednu meziročně stouply o 4,9 procenta, tedy stejně jako podle aktualizovaných údajů loni v prosinci. V pátek to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Maloobchodní tržby tak rostou nepřetržitě každý měsíc už od června roku 2014. Tržby e-shopů stouply 16,9 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Růst maloobchodních tržeb

Článek

Nejvíce v lednu rostly opět tržby e-shopů. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel naopak v lednu meziročně klesly o 4,1 procenta.

Nákupy kvůli strachu z karantény se v lednových číslech ještě neprojevily. Lidé začali intenzivněji nakupovat až koncem února.

Tržby obchodníků za nepotravinářské zboží vzrostly v lednu meziročně o 7,3 procenta, za potraviny o 2,8 procenta a za pohonné hmoty o 1,1 procenta.

„Tradičně nejvyšší tempo růstu vykázaly internetové obchody, dvouciferným tempem rostly i tržby prodejen s výrobky pro domácnost,” sdělila ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Nedělejte nájezdy na obchody, není to třeba, apeluje Babiš na Čechy

Koronavirus

Internetovým obchodům a zásilkovým službám tržby stouply o 16,9 procenta a specializovaným prodejnám s výrobky pro domácnost o 11,8 procenta. Zhruba o desetinu se tržby zvýšily také obchodům s počítačovým a komunikačním zařízením.

Pokles tržeb naopak postihl prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, a to o rovných osm procent. „Důvodem může být nezvykle teplé počasí a zhoršené podmínky pro zimní sporty,” doplnila Boušková.

Reklama

Související články

Češi vzali obchody útokem

Lidé se ve čtvrtek odpoledne, po vyhlášení dalších mimořádných opatření proti šíření koronaviru, vrhli do obchodů a nakupují zásoby ve velkém. Velký zájem...

Výběr článků

Načítám