Hlavní obsah

Tržby obchodníků ještě před karanténou stihly zrychlit

Novinky, bož
Aktualizováno

Maloobchodní tržby v únoru vzrostly meziročně o 7,4 procenta. Při očištění o kalendářní vlivy se zvýšily o 3,9 procenta. Vyplynulo to z dat, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Jde o poslední data, na nichž se ještě neprojevila restriktivní opatření proti šíření nemoci covid-19, kdy vláda zavřela velkou část obchodů, restaurace či hospody.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Růst maloobchodních tržeb.

Článek

„Meziroční růst maloobchodních tržeb byl ovlivněn také vyšším počtem kalendářních dní v letošním roce.Tržby za prodej potravin vzrostly meziročně o 5,3 procenta, prodej nepotravinářského zboží se zvýšil o 10,5 procenta,” upřesnila šéfka oboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

„Nejvíce vzrostly tržby internetových obchodů, vyšší tržby však vykázaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen,“ dodala.

Únorová data jsou poslední, která neovlivnilo vyhlášení nouzového stavu. V jeho rámci zavřely restaurace, hospody, kulturní či sportovní zařízení a velká část obchodů. Výjimku mají například obchody s potravinami.

Horší, než když nám vyhořela kuchyně. Restaurace a hospody bojují o přežití

Koronavirus

Naopak se na zrychlení růstu tržeb projevila snaha občanů se předzásobit pro případ přísné karantény či problémů se zásobováním.

I když politici mluvili o panice a obavy mírnili, přísnou karanténu zažily například Litovel či Uničov na Olomoucku a k problémům se zásobováním tam skutečně došlo.

„Zrychlení růstu prodejů potravin tak lze připsat již efektu předzásobení, nejen vlivu vyššího počtu pracovních dní,” dodal hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Stejně jako v případě jiných statistik jsou únorová čísla v kontextu současného dění již téměř nepodstatná. Teprve březnové hodnoty začnou postupně odkrývat intenzitu ekonomického zpomalení souvisejícího s šířením covid-19,” připomněl Seidler.

„Druhá věc je, jak budou uvedené březnové statistiky vypovídající, jelikož řada firem bude řešit akutní problémy a vykazování dat bude odloženo na druhou kolej,” uzavřel ekonom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám