Hlavní obsah

Trumpův hlavní ekonomický poradce končí

Washington

Z Bílého domu odchází Gary Cohn, hlavní ekonomický poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa. Přesný datum jeho odchodu stanoveno není, ve funkci zřejmě zůstane ještě několik týdnů. Důvod jeho odchodu nikdo nesdělil, agentura Reuters napsala, že rezignace souvisí s Cohnovým odporem k prezidentovu plánu na zavedení cla na dovoz oceli a hliníku do USA.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Gary Cohn

Článek

Poradce je považován za odpůrce protekcionismu a jeho odchod z Trumpovy administrativy může souviset s plánem amerického prezidenta uvalit clo na dovoz oceli a hliníku.

Podle agentury DPA lze Cohnův odchod z Bílého domu vnímat jako znamení, že se Trump nehodlá svého plánu na zavedení cel vzdát. Absence zastánce volného obchodu v prezidentově týmu by se podle ní mohla projevit mimo jiné i při vyjednávání o nové podobě Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) s Kanadou a Mexikem.

Cohn byl hlavním strůjcem daňové reformy, kterou na konci loňského roku podepsal prezident Trump. Daňové změny, které začaly platit od ledna, byly nejrozsáhlejší od dob prezidenta Ronalda Reagana, který vládl v 80. letech.

Před nástupem do funkce v Bílém domě byl nyní 57letý Cohn prezidentem investiční banky Goldman Sachs. Před časem se o něm jistou dobu spekulovalo jako o možném nástupci Janet Yellenové v čele centrální banky (Fed), nakonec se jím ale stal Jerome Powell.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám