Hlavní obsah

Trumpovo vítězství vystřelilo dolar nad 25 korun

Novinky, tov

Americký dolar po vítězství Donalda Trumpa posílil k euru i ke koruně. Česká měna ve středu dál oslabila na 25,26 koruny za dolar a je tak vůči americké měně nejslabší za téměř rok. Výhra republikánského kandidáta tak Čechům prodražila nákupy v amerických e-shopech či dovolené v dolarových destinacích.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru k euru

Článek

Tak silný jako nyní byl dolar naposledy na začátku prosince loňského roku. Směnárny nyní prodávají dolar za zhruba 25,50.

„Dolar skutečně prudce posiluje po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Jedním z důvodů je růst výnosů amerických dluhopisů – kvůli riziku vyššího zadlužování americké federální vlády,“ řekl Novinkám analytik Komerční banky Marek Dřímal.

Trump totiž slibuje daňové škrty a zároveň růst výdajů na infrastrukturu. Vyšší úroky v USA stojí za vyšší atraktivitou dolaru oproti ostatním světovým měnám.

„Někteří američtí investoři zároveň stahují své peníze z rozvíjejících se trhů, protože se bojí případných otřesů spojených s novou Trumpovou zahraniční politikou,“ dodal Dřímal.

ING posílení dolaru překvapilo

„V případě zvolení Donalda Trumpa jsme původně očekávali spíše mírné oslabení dolaru. Díky kurzovému závazku ČNB na hladině 27 Kč za euro bude další posilování dolaru vůči euru znamenat i oslabování koruny vůči dolaru,” řekl Novinkám ekonom ING Jakub Seidler.

Podle obchodníků přitom dolar míří k paritě s eurem jedna ku jedné, napsala agentura Bloomberg. [celá zpráva]

Také analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák odhaduje, že dolar může být ještě dražší.

„V nejbližších týdnech očekávám další oslabení koruny vůči americkému dolaru směrem k hladině 26 koruny za dolar. O tom, zda koruna v závěru letošního roku zamíří výrazněji nad hladinu 26 korun za dolar, rozhodnou v první polovině prosince výsledky zasedání centrálních bank – Evropské centrální banky (ECB) a americké centrální banky (Fed). Předpoklad je takový, že ECB prodlouží výkup cenných papírů v rámci programu kvantitativního uvolňování, zatímco Fed zvýší úrokové sazby,“ uvedl pro Novinky.

„Současný pohyb na trzích se zdá jako přehnaný, a proto nelze vyloučit určitou korekci pod úroveň 25 korun za dolar,“ myslí si ale Marek Dřímal z Komerční banky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám