Hlavní obsah

Trump odložil část cel na čínský dovoz, pomohlo to akciím Applu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump v úterý odložil uvalení některých cel na čínský dovoz do 15. prosince. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Výjimka se týká mobilních telefonů, laptopů, herních konzolí, počítačových monitorů, ale i některých hraček nebo oblečení.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem na summitu G20 v japonské Ósace.

Článek

Akcie společností podnikajících v odvětvích, jichž se tato cla týkala, v úterý večer středoevropského času reagovaly pozitivně. „Akcie táhly vzhůru zejména technologické tituly – Apple si připsal přes čtyři procenta a širší index S 500 povyskočil vzhůru o 1,5 procenta,” uvedl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

„Je však otázkou, jak dlouho může optimismus trhům vydržet. Odklad se týká pouze zhruba poloviny zboží z posledního sankčního seznamu, zbytek by měl být zatížen cly už od začátku příštího měsíce,” dodal Bureš.

Že tento optimismus je křehký, se ukázalo vzápětí, kdy trhy vyděsila inverze výnosových křivek u amerických dvouletých a desetiletých dluhopisů. Tento jev je považován za jeden z možných indikátorů blížící se recese.

„Čínští diplomaté mohou včerejší rozhodnutí ocenit tím, že vůbec dorazí na jednání do Washingtonu na začátku příštího měsíce. Nic víc však v tuto chvíli asi čekat nelze,” uzavřel Bureš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám