Hlavní obsah

Trump chce opustit WTO, jestliže nezmění přístup k USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump chce vystoupit ze Světové obchodní organizace (WTO), pokud se nebude ke Spojeným státům chovat lépe. Pilíř světového obchodního systému kritizoval ve čtvrtek v rozhovoru s agenturou Bloomberg.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

Článek

"Pokud se nezačne chovat rozumně, vystoupím z WTO," řekl Trump v rozhovoru s agenturou Bloomberg v Bílém domě. Odchod USA z organizace, která sídlí v Ženevě, by vážně narušil mnohostranný obchodní systém, který USA pomohly po druhé světové válce vybudovat.

Americký prezident už minulý měsíc prohlásil, že ​​USA jsou ve velké nevýhodě, protože WTO s nimi zachází "velmi špatně" a že organizace musí "změnit své způsoby".

Podle obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera bylo v roce 2001 chybou umožnit Číně vstup do WTO. Lighthizer už dlouho apeluje, aby Spojené státy vůči WTO zaujaly agresivnější postoj, protože organizace není schopna vypořádat se s netržní ekonomikou, jakou je Čína. Lighthizer prohlásil, že systém řešení sporů na půdě WTO narušuje svrchovanost USA, zejména v antidumpingových případech.

Spojené státy blokují jmenování soudců u odvolacího orgánu WTO, čímž vyvstává možnost, že v příštích letech přestane fungovat, píše Bloomberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám