Hlavní obsah

Třinácté platy poprvé plánuje vyplatit většina firem v zemi

Novinky, tov

Třináctý plat nebo odměnu v podobné výši za letošní rok vyplatí více firem než loni. Zatímco v roce 2017 poskytlo svým zaměstnancům tento benefit 47 procent a o rok dříve 39 procent zaměstnavatelů, letos plánuje vyplatit odměny už 56 procent firem, vyplynulo ze šetření Hospodářské komory mezi podnikateli.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Podíl firem, které vyplatily 13. plat.

Článek

Část firem odměny vyplatí ve výplatním termínu v prosinci, část začátkem příštího roku – záleží i na tom, v jakém odvětví firma působí.

„Platí, že čím větší firma, tím spíše zaměstnancům bonus vyplatí. Ze šetření totiž vyplývá, že 13. plat plánují na přelomu roku vyplatit tři čtvrtiny (74 procent) velkých firem, tedy firem s více než 250 zaměstnanci,” řekl mluvčí komory Miroslav Diro. V loňském roce to bylo 71 procent a předloni 70 procent velkých firem.

Benefit se letos výrazně rozšířil především v mikrofirmách do 10 zaměstnanců – poskytne ho téměř každá druhá taková firma (47 %), zatímco loni jej vyplácela ani ne třetina a předloni pouhá pětina drobných zaměstnavatelů.

V průměru 30 tisíc

Hospodářská komora odhaduje, že odměny v průměru přesáhnou 30 tisíc korun, nejčastěji se budou pohybovat v podobném pásmu jako loni, tj. mezi 15 a 35 tisíci korun. Co se týká odvětvového členění, nejčastěji budou letos vyplácet odměny ve výši platu firmy ve stavebnictví, které v letošním roce zažívá výrazné oživení. Na druhém místě je zpracovatelský průmysl, který je hlavním tahounem českého byznysu s největším podílem zaměstnanců.

Hospodářská komora předpokládá, že po sezonních odměnách a tzv. 13. platech vzroste letos průměrná nominální mzda o 8,6 procenta. Komora přitom nedávno upozornila, že v příštím roce firmy budou muset čelit tomu, jak se vyrovnat s rychlým růstem mezd. Poprvé po třech letech to zaměstnavatelé označují za větší překážku jejich rozvoje než nedostatek pracovní síly. Zaměstnavatelé přitom reálně postrádají 440 tisíc lidí, firmám bude už v červnu příštího roku chybět 500 tisíc pracovníků.

Tlak na konkurenceschopnost

„Problémem přitom ale je, že více než polovina zaměstnavatelů mzdy svým zaměstnancům zvyšuje hlavně proto, aby současní zaměstnanci neodcházeli k jiným zaměstnavatelům, či proto, že mají snahu získat nové pracovníky. Vliv efektivnější práce zaměstnanců na růst mezd se v této situaci stal druhotným,” dodal Diro.

Hospodářská komora proto zaměstnavatelům i v souvislosti s kolektivními vyjednáváními s odbory doporučila, aby kvůli mzdám potřebné investice do efektivnější výroby neodkládali. Firmám, které nebudou investovat, hrozí, že ztratí svou konkurenceschopnost, což obzvlášť pro tak proexportně orientovanou ekonomiku, jakou je ta česká, je otázkou jejich samotné existence.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám