Hlavní obsah

Třetinu firem v ČR někdo žádal o úplatek

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice má firma třikrát větší pravděpodobnost, že ji někdo požádá o úplatek, než kdekoli v západní Evropě. Vyplývá to z celosvětového průzkumu o hospodářské kriminalitě, kterou v úterý zveřejnila společnost PricewaterhouseCoopers (PwC).

Článek

Zástupci PwC na tiskové konferenci uvedli, že průzkum byl proveden mezi 5400 firmami z celého světa, z čehož bylo 79 společností z ČR. "Celkem 30 procent českých společností bylo přitom v uplynulých dvou letech požádáno o úplatek," konstatovala konzultantka PwC Kateřina Dosedělová.

"Přibližně 47 procent firem působících v ČR se domnívá, že ztratily lukrativní obchodní příležitosti kvůli tomu, že konkurence sáhla k úplatkům," upozornila zároveň Dosedělová. Korupce tak podle ní zůstává v ČR i nadále vážným problémem, a to i přesto, že podle průzkumu za poslední dva roky její míra poklesla.

Podle partnera v oddělení forenzních služeb PwC Sirshara Qureshiho je to ale spíše způsobeno tím, že se na korupci nepřišlo. Z průzkumu také vyplynulo, že téměř 80 procent tuzemských firem za poslední dva roky vůbec neprovedlo revizi svých protikorupčních opatření.

Za polovinou podvodů je vedení

Obětí hospodářské kriminality se podle zjištění PwC staly v ČR více než tři pětiny společností. "Každá firma přitom přišla v průměru o 34 miliónů korun," poznamenala Dosedělová. Nejčastěji se firmy setkávají s podvody a právě s uplácením.

Polovinu všech podvodů přitom podle PwC způsobí vrcholové vedení společnosti a střední management. "Vedoucí osoby mají totiž možnost obejít bezpečnostní mechanismy a škody takto způsobené jsou jedny z nejvážnějších," upozornil Qureshi. Nejlepší prevencí proti kriminalitě vrcholového vedení je podle něj zavedení anonymních informačních linek, kam mohou lidé zatelefonovat svá podezření.

Ze studie PwC rovněž vyplývá, že existuje přímá úměra mezi velikostí společnosti a výskytem hospodářské kriminality. "Čím větší společnost, tím více se setkává s kriminalitou," vysvětlil Qureshi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám