Hlavní obsah

Toyotě se propadne provozní zisk, varují analytici

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Analytická společnost Deutsche Securities snížila předpověď provozního zisku automobilky Toyota pro následující účetní rok, který začíná 1. dubna, o 84 procent. Uvedla to agentura Reuters s tím, že důvodem jsou dopady nedávného katastrofálního zemětřesení nedaleko Japonska a následná ničivá vlna tsunami.

Foto: Valentin Flaurand, Reuters

Článek

Analytická společnost předpokládá, že provozní zisk Toyoty bude činit 135 miliard jenů (asi 28,4 miliardy korun) oproti 840 miliardám jenů (asi 176,4 miliardy korun). Zasaženy budou rovněž další automobilky jako Nissan či Honda. Výrobní ztráty by měly v Japonsku doposud představovat nejméně 400 000 vozidel.

Před zemětřesením zaznamenávaly automobilky mírné oživení po globální finanční krizi, která postihla prodej aut po celém světě.

Analytik společnosti Deutsche Securities Kurt Sanger nicméně připomněl, že jde o hrubý odhad. „V krátkodobém horizontu očekáváme jistou volatilitu, trvalejší snížení hodnoty společnosti Toyota by však nemělo nastat,“ připomněl Sanger.

Zastavení či omezení výroby v japonských automobilkách bude mít dopad i v ostatních částech světa. Podle agentury AP by se tak kupující měli v blízké budoucnosti připravit na vyšší ceny a omezenější výběr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám