Hlavní obsah

Toyota vykázala rekordní zisk

Novinky, ČTK, bož

Japonská automobilka Toyota Motor v prvním čtvrtletí svého finančního roku, který začal v dubnu, zvýšila čistý zisk o 465 procent na rekordních 897,83 miliardy jenů (176,5 miliardy korun).

Foto: Nicky Loh, Reuters

Článek

Dobré výsledky podpořil vysoký odbyt aut v zahraničí a příznivý vývoj směnných kurzů. Automobilka to uvedla ve středu. Fiskální rok Toyoty začíná 1. dubna a končí 31. března.

Tržby Toyoty za tři měsíce do konce června stouply o 72,5 procenta na 7,94 bilionu JPY (1,56 bilionu korun). Provozní zisk vzrostl na rekordních 997,49 miliardy z 13,92 miliardy jenů ve stejném období loni.

Výsledky hospodaření Toyoty jsou dobré navzdory celosvětovému nedostatku polovodičů, který vyvolává obavy o další vývoj v automobilovém průmyslu. Ten zasáhl výrobu konkurentů, jako je Hyundai Motor a Ford Motor. Podle prognózy výrobce čipů Flex bude tento nedostatek přetrvávat nejméně do poloviny roku 2022. Pesimističtější scénář hovoří o pokračování nedostatku až do roku 2023.

Škodě Auto vzrostly tržby o třetinu na 260 miliard

Ekonomika

Toyotě v tomto ohledu pomohl její plán na zajištění nepřetržitého provozu, který vypracovala v reakci na nehodu v jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011. Plán po dodavatelích automobilky vyžaduje, aby měli zásoby čipů na dva až šest měsíců.

Firma tak má vysoké zásoby polovodičů i v době globálního nedostatku. Tyto čipy se přitom používají při výrobě důležité části dílů – systémů údržby motorů až po bezpečnostní a zábavní systémy

V poslední době se však Toyota potýká s výrobními problémy v Thajsku, kde v červenci přerušila výrobu aut ve třech závodech kvůli nedostatku součástek v souvislosti s pandemií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám