Hlavní obsah

Toyota kvůli zemětřesení zastavuje výrobu, akcie firem padají

– Tokio • Aktualizováno
Novinky, pit

Japonský výrobce automobilů Toyota zastavil výrobu ve všech svých dvanácti továrnách v Japonsku. Důvodem je ničivé páteční zemětřesení s následnou vlnou tsunami, jak uvedla agentura Reuters.

Článek

Výluka by měla trvat nejméně do středy, kvůli čemuž dojde ke snížení produkce o 40 000 vozů. Toyota vyrobila v lednu v zemi vycházejícího slunce přes 234 045 aut, na místní trh z tohoto počtu vyslala 38 procent.

V pondělí se akcie Toyoty propadly o 7,7 procenta, klíčový japonský index Nikkei klesl v průměru o 6,1 procenta.

Podle agentury Reuters zastavuje další japonská automobilka Honda výrobu minimálně do 20. března. V pondělí ještě fungoval závod na výrobu motocyklů na jihojaponském ostrově Kjúšu, tam se výroba zastaví v úterý.

Firma chce plně spolupracovat na omezení dodávek elektřiny, které oznámila japonská energetická společnost Tokyo Electric Power. V lednu vyrobila Honda v Japonsku 69 170 aut.

Jak informoval server BBC, v pondělí, tedy v první obchodní den po páteční katastrofě, strmě padaly akcie automobilek elektronických firem či ropných rafinérií. Například automobilka Nissan ztratila 9,5 procenta, Honda 9,1 procenta. Toshiba odepsala dokonce 16 procent, stejně tak jako Hitachi. V souvislosti s tím poklesla i cena ropy.

Stavebnictví bude potřeba

Naopak výrazně rostly akcie stavebních firem, které budou mít o práci postaráno. Kajima přidala 17,9 procenta, Nishimatsu pak 21 procent.

Japonská centrální banka (BoJ) uvolnila rekordní finanční injekci ve výši 15 biliónů jenů (asi 3,23 biliónu korun), aby se pokusila uklidnit situaci a zmírnit nervozitu. Podle prohlášení se bude BoJ snažit udělat vše pro omezení dopadů ničivé přírodní katastrofy.

Reklama

Výběr článků

Načítám