Hlavní obsah

Totální obchodní válka? Trump je připraven uvalit cla na veškerý čínský dovoz

Novinky, bož
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump je připraven uvalit cla na dovoz veškerého čínského zboží do USA. Řekl to v pátečním rozhovoru pro CNBC. Akciové trhy reagovaly propadem, uvedly Financial Times.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Článek

Trump se nechal slyšet, že je „připraven“ uvalit cla na veškerý čínský dovoz do USA, který za loňský rok dosáhl 505 miliard dolarů (11,2 biliónu korun). „Nedělám to kvůli politice, dělám to, abych udělal správnou věc pro naši zemi. Čína nás oškubává už dlouho,“ dodal.

Jde o další vyostření Trumpovy rétoriky v počínající obchodní válce mezi zeměmi. Washington začal v červenci uplatňovat clo ve výši 25 procent na import čínského zboží v objemu 34 miliard dolarů (755 miliard korun) ročně a zároveň Trumpova administrativa chtěla uvalit další cla v objemu kolem 200 miliard (4,4 biliónu korun).

Evropské akciové trhy reagovaly na Trumpovy výroky propadem. Do té doby mírně rostly. Celoevropský index Stoxx 600 klesl o 0,5 procenta, uvedl server listu Financial Times. Zhruba o 0,5 procenta podle serveru deníku Handelsblatt klesl německý index DAX.

Donald Trump zatím mimo jiné uvalil cla na dovoz oceli a hliníku do USA. Evropská unie a další státy v odvetě zavedly cla na vybrané americké zboží. Kromě toho Trump hovoří o možném zvýšení cel na dovoz automobilů z EU. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám