Hlavní obsah

Topolánek: Sám jsem navrhl stáhnout svoji kandidaturu

Právo, Jiří Ovčáček

Stažení kandidatury do čela Mezinárodní agentury pro energii (EIA) byl můj návrh, řekl Právu bývalý premiér Mirek Topolánek. S nynějším premiérem Petrem Nečasem jsme se dohodli na schůzce minulý týden, že nominaci stáhne, dodal Topolánek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Premiér Petr Nečas má dnes na summitu EU oznámit stažení vaší kandidatury do čela Mezinárodní agentury pro energii (EIA). Je to po dohodě s vámi, nebo je to překvapení?

Není to pro mě překvapení. Poněkud mě ovšem mrzí, že z Úřadu vlády unikají takové informace. Jako vždy je to totiž jinak. Podotýkám, že vláda a Petr Nečas osobně pro mne nevymysleli tuto kandidaturu, i když formálně museli podat nominační návrh. Vzniklo to ještě za minulé vlády loni v květnu v útvaru náměstkyně (ministra zahraničí) Bambasové. A pokud jde o stažení kandidatury, byl to můj návrh. S premiérem jsme se dohodli na schůzce minulý týden, že nominaci stáhne. Důvod je celkem prostý.

V rozhovoru před více jak půl rokem jsem uvedl, že šance je zhruba 30 procent, a pokud se EU nedohodne na jednom kandidátovi, tak nebude mít šanci žádnou. To se stalo, v prosinci se EU nedohodla. Chtěl bych poděkovat britskému premiérovi Davidu Cameronovi a jeho ministru energetiky, slovenské premiérce Ivetě Radičové, Mikuláši Dzurindovi a slovenskému ministrovi na ministeriádě pro energetiku, kde byl i Martin Kocourek, že mě jako jediní podpořili. Bez podpory Němců a Francouzů to v EU prostě nejde. Myslím, že Angela Merkelová na druhé straně nemá v referátu pomáhat všem bývalým českým premiérům...

Nebyla vaše kandidatura právě jakousi úlitbou pro bývalého premiéra?

Nikdy jsem nechtěl trafiku, odmítám tu interpretaci. Nikdy to nebyla jenom moje osobní ambice, dokonce to nebyla jenom česká národní ambice. Bylo důležité, aby se Evropa shodla, což se nestalo. Svým aktuálním rozhodnutím dávám prostor právě evropskému řešení, protože mně připadá důležitější než mé případné angažmá.

Takže za stažením vaší kandidatury nejsou politické strkanice?

Rozhodně ne. Panu premiéru Nečasovi jsem minulý týden osobně přišel oznámit toto své rozhodnutí. V této souvislosti bych ještě rád směřoval jedno poděkování, a to těm všem, kteří se na té snaze podíleli. Ať už to byli ambasadoři, Milena Vicenová, Karel Dyba, Michael Žantovský, pan Jindrák, ale také Ivan Hodač a celá řada dalších. A doma hlavně Jiří Schneider, Václav Bartuška, Michal Mareš. Možná budou trochu zklamaní. Nechávám prostor jednomu evropskému kandidátovi, protože bude mít daleko větší šanci.

Co vlastně nyní děláte, kde konkrétně působíte?

Opravdu se nenudím. Za chvilku mi začíná nový semestr na VŠE – přednášky na téma ekonomie veřejného sektoru. Jako generální ředitel VAE Controls Group mám na starosti celosvětový byznys, marketing a korporátní řízení. Pracovně a finančně jsem naprosto saturován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám