Hlavní obsah

Topolánek nechce předem určovat datum přijetí eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika by letos neměla stanovovat cílový termín pro přijetí eura, protože vláda není schopna zajistit, že bude splněn. Agentuře Reuters to v úterý sdělil premiér Mirek Topolánek (ODS). Rovněž Česká národní banka doporučuje žádný termín nestanovovat.

Článek

Premiér se tak postavil proti ministru financí Miroslavu Kalouskovi (KDU-ČSL), který navrhoval, aby vláda jako závazné datum zavedení eura určila rok 2012. Kalousek ale v úterý agentuře Reuters řekl, že možná nebude usilovat o to, aby oficiálním termínem přijetí byl právě rok 2012. Přiznal, že je v menšině, pokud jde o stanovení konkrétního data, a v tomto ohledu si nerozumí ani s centrální bankou, kterou Reuters označil za spíše euroskeptickou.

Topolánek na otázku, zda si osobně myslí, že by měl být letos stanoven termín pro euro, odpověděl prostřednictvím své mluvčího: "Ne. Žádná odpovědná vláda nedává datum, které nemůže ovlivnit." Stanovení takového termínu označil premiér za "čistou formalitu".

Česko mělo mít euro již v roce 2010

Vláda nebude ve středu jednat o materiálu ministerstva financí, který se týká přijetí eura a který byl původně na programu jednání uveden. Ministerstvo to zdůvodnilo tím, že bude lepší počkat, až Sněmovna projedná reformu veřejných financí. Soubor reformních opatření, která mají pomoci ke stabilizaci veřejných financí, dnes odpoledne poslanci schválili.

Česká republika chtěla původně do eurozóny vstoupit v roce 2010, plán ale zrušila. Největším problémem, který zemi brání zavést euro, je špatný stav veřejných financí. Kalouskovým cílem je připravit ekonomiku tak, aby byla schopna euro v roce 2012 zavést, i kdyby se nakonec samotný akt vstupu do eurozóny odložil. To koneckonců Kalousek dlouho považuje za nejlepší řešení. Klíčové je podle něj to, v jakém stavu bude ekonomika.

Investoři v minulých letech vložili do středoevropských ekonomik nemalé finanční prostředky v naději, že integrace těchto zemí s jádrem Evropské unie může podpořit růst těchto investic. Trh ale podle analytiků většinou s žádným deklarovaným datem vstupu do eurozóny napevno nepočítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám