Hlavní obsah

Topolánek míří do USA na energetickou konferenci

Bývalý předseda české vlády Mirek Topolánek se na konci října v hlavním městě Spojených států Washingtonu zúčastní konference o energetice. Kromě něj na akci pořádanou Brookingsovým institutem a Institutem pro globální veřejnou politiku (GPPI) pojede i velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Foto: Petr Horník, Právo

Mirek Topolánek odstupuje z funkce předsedy ODS.

Článek

Informoval o tom GPPI. Topolánek se v současnosti uchází o post šéfa energetické agentury při Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Konference se bude konat 21. až 22. října. Bude se zabývat "transatlantickými energetickými strategiemi" a "nacionalismem přírodních zdrojů". Její součástí bude i pracovní večeře na české ambasádě ve Washingtonu, na níž vystoupí Bartuška a John Elkind z amerického ministerstva energetiky.

Mezi tématy konference je například budoucnost evropské energetiky ve světle dlouhodobých trendů, jako je rostoucí poptávka, nové technologie či nacionalismus vycházející z vlastnictví přírodních zdrojů. Její účastníci budou hovořit i o možných dopadech těžby plynu z břidlicových hornin na snížení evropské závislosti na ruských dovozech. Ruské energetické politice se bude věnovat jedna samostatná sekce konference. Pozornost bude patřit i ochraně životního prostředí a jaderné energetice.

Topolánkova účast na konferenci nepochybně souvisí s jeho snahou stát se šéfem Mezinárodní agentury pro energii (IEA) při OECD. Premiér Petr Nečas již o kandidatuře bývalého předsedy vlády před nedávnem jednal v Bruselu s eurokomisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem.

V současnosti ovšem není jasné, zda Topolánek bude jediným kandidátem evropské sedmadvacítky. Lidové noviny o víkendu informovaly, že o místo má zájem i nizozemská ministryně hospodářství Maria van der Hoevenová. Současnému šéfovi agentury, Japonci Nobuu Tanakovi, končí mandát příští rok na podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám