Hlavní obsah

Topolánek chce s krizovým plánem "tak trochu" spojit osud vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRATISLAVA

Premiér Mirek Topolánek považuje protikrizová opatření za zásadní a hodlá při projednávání v parlamentu s nimi "tak trochu" spojit osud své vlády. Premiér to v neděli přes telemost v diskusi Slovenské televize.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek (vpravo) oznamuje, že bude opět kandidovat na předsedu ODS.

Článek

O krizových opatřeních, která vláda navrhla, v neděli jedná Národní ekonomická rada vlády (NERV). Vlády by měla materiál schválit v pondělí a ve středu jej premiér představí poslancům.

O krizových opatřeních, která vláda navrhla, v neděli jedná Národní ekonomická rada vlády (NERV). Vlády by měla materiál schválit v pondělí a ve středu jej premiér představí poslancům.

"Na březnové schůzi celý balík těch opatření najednou předložíme parlamentu a myslím si, že to bude dost zásadní jednání a já s tím tak trochu spojuji osud i své vlády... O tom, jestli se nám to podaří, nebo nepodaří prosadit, tak to velmi souvisí s tím, jestli ta vláda bude dále schopna vykonávat svoji funkci, nebo nikoliv," uvedl Topolánek. Podotkl, že protikrizová opatření jsou natolik zásadní, že bude hledat shodu i s opozicí.

Deficit HDP bude přes tři procenta

Topolánek také řekl, že ČR přestane plnit rozpočtové maastrichtské kritérium, jehož dodržení je podmínkou pro přijetí jednotné evropské měny. Očekává rovněž diskusi o pružnějším nastavení tohoto kritéria, které v současnosti požaduje udržení schodku veřejných rozpočtu pod hranici tří procent výkonu ekonomiky.

"V rámci (protikrizových) opatření my určitě půjdeme přes tři procenta, což v situaci země, která usiluje o přijetí eura, je velká komplikace," řekl premiér.

Topolánek soudí, že rozpočtové maastrichtské kritérium by mělo být vztaženo k dalšímu kritériu, jako například k inflaci. To by podle něj umožnilo, aby země v "dobách dobrých" směřovaly k vyrovnanému rozpočtu nebo k přebytku a v ekonomicky horších časech měly prostor k řešení protikrizových opatření.

Topolánek už dříve ohlásil, že vláda oznámí termín vstupu do eurozóny letos 1. listopadu. Kromě rozpočtové podmínky musí země před přijetím eura splnit rovněž kritérium inflace, zadluženosti, úrokových sazeb a stability výměnného kursu vlastní měny.

Reklama

Výběr článků

Načítám