Hlavní obsah

Ťok: Soud potvrdil náš názor na Uber. Mobilní aplikace mohou být legální

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudní dvůr EU svým středečním rozhodnutím, že je Uber dopravní služba, kterou lze regulovat, potvrdil dlouhodobý názor českého ministerstva dopravy. Resort to uvedl v tiskové zprávě. Úřad v současnosti připravuje podrobné znění novely zákona, kterou chce předložit v příštím roce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Článek

„Na druhou stranu nemůžeme moderní služby zakazovat a vracet se zpátky do minulého století. Pracujeme proto na návrhu, kdy alternativní možností k taxametrům bude mobilní aplikace,“ sdělil Novinkám ministr dopravy Dan Ťok.

Podle předsedy Spotřebitelského fóra Kryštofa Kruliše bylo rozhodnutí Soudního dvora očekávané. „Uberizace sektoru dopravy nadto již tak jako tak vstoupila do své druhé fáze. Španělský soud si o výklad požádal již začátkem listopadu 2015. Dnešní verdikt se tak vztahuje ke kauze staré dva roky,” připomněl.

„Národní regulace dopravy mezitím v řadě států pokročila směrem k větší reflexi současné digitální doby a moderních prostředků komunikace. I v České republice se aktuálně uvažuje o zjednodušení zákona o silniční dopravě,” uvedl Kruliš.

„Vstříc regulátorům přitom vyšel rovněž Uber a například v Estonsku je nová právní úprava výsledkem dobré komunikace mezi státem a platformou,“ dodal.

Návrh umožní platformám legální fungování

Podle ministerstva pro taxislužbu zprostředkovanou přes digitální aplikace musí platit pravidla stanovená zákonem o silniční dopravě. „Ministerstvo už má návrh, jak umožnit těmto novým službám fungovat legálně,” uvedl resort.

Taxikáři, kteří si budou chtít zachovat možnost nabízet služby přímo na ulici nebo využívat přednostní pruhy ve městech, budou mít nadále svítilnu s označením „TAXI” a jízdné bude určováno pomocí taxametru. „Při použití aplikací postačí označit si auto pro komerční přepravu pouze nálepkou, jako v některých evropských zemích,” stojí v tiskové zprávě ministerstva.

„Cenu půjde stanovit před jízdou prostřednictvím mobilní aplikace, kde si zákazník službu sám vybere a odsouhlasí sjednanou konečnou cenu. Při registraci by cestující zadal do aplikace své identifikační údaje a e-mailovou adresu, na kterou dostane doklad o přepravě,“ doplnil Ťok. Vyžadovat místopis v době GPS navigací není podle něj není nutné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám