Hlavní obsah

Tlustý: pro reformu nezvedne ruku 10 poslanců ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý tvrdí, že pro koaliční reformu veřejných financí nezvedne ruku až deset poslanců ODS. Tlustý to v úterý řekl Frekvenci 1. Jména odmítl říci.

Článek

"Já bych řekl, že v tuto chvíli je evidentní, že je jich kolem deseti. Mají stejný názor jako já a říkají, že ODS nemůže opustit svůj ekonomický program a aspoň kousek z něho musí do toho textu prosadit," řekl Tlustý. Podle něj ODS ve vládě vyklidila pozice a netrvala na ničem jen proto, aby koaliční partneři byli spokojeni.

Proti reformě a za Tlustého se už dříve postavili například poslanci Jan Klas, Michal Doktor, Eva Dundáčková nebo Alena Páralová. Tvrzení ale vždy mírnili slovy, že dohoda je možná a dávají jí přednost.

Tlustý zopakoval, že pro současné znění reformy ruku určitě nezvedne a vadí mu, že premiér Mirek Topolánek na jeho výzvy nijak nereaguje. Premiér podle něj zpochybňuje celou ODS.

Vláda současnou připravovanou reformu považuje za první fázi, chce snížit hlavně sociální výdaje. Následovat bude reforma penzí a státního aparátu.

Topolánek v úterý o reformě mluvil v Senátu. [celá zpráva] Horní komora nemá s jejím zněním problém. Podle Topolánka hrozí, že pokud se nesníží sociální výdaje státu, přesáhnou povinné výdaje veškeré příjmy už v roce 2009. Vláda plánuje zrušit pastelkovné, pohřebné a snížit další dávky.

Podle ekonomů je reforma příliš mírná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám